Горя старото сметище на Велико Търново

Пожар е бушувал на старото сметище на Велико Търново край близкото село Шереметя. Сигнал за стихията е получен около 16,30 часа в неделя на тел. 112. Извършена е проверка, при която е установено, че южният стръмен склон на сметището се е самозапалил.

На място незабавно били изпратени четири екипа на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Велико Търново и екип на Националния военен университет "Васил Левски", които да потушат пожара.

"Извършените измервания показват, че няма замърсяване на въздуха, стойностите са нулеви. Опасност от обгазяване на района на този етап няма, тъй като се извършват действия и по предотвратяване на разпространението на огъня", съобщиха от РИОСВ в старата столица.

От влизане в експлоатация на новото Регионално депо, старото сметище не се експлоатира. Издадена е заповед от екоинспекцията за преустановяване на дейността му, която се спазва.

"Пожарът е възникнал в резултат от самозапалване на метана, който се отделя от гнилостните процеси.С мобилни уреди, служители на сектор "Специализирани оперативни дейности" ще следят нивата на основните замърсители на въздуха от горенето. Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки срещу лицата, отговорни за допуснатото нарушение", допълват от РИОСВ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони