Господин Ковид - Новият началник

На петък 13-и, малко преди обяд, извънредният и пълномощен посланик - Господин Ковид предаде акредитивните си писма на българското правителство, а Народното събрание с единодушие и покорство сдаде поводите на държавата в ръцете на новият световен губернатор - Коронавируса. Силата му изглежда е толкова въздействаща, че видяхме за първи път премиера Борисов смирен в парламента.

Господин Ковид (познат по света, като Covid-19) е непопопулярен, неприятен, но в същото време деликатен. Не може да се отрече, че е и възпитан. Още преди месеци заяви, че има намерение да се разпространи по целия свят, включително и в България. Тази негова депеша не бе зачетена с разбиране у нас. Властта я подмина като премиерски джип безлюдно врачанско село. Въпреки настойчивите питания, подбутвания и намеци, че трябва да се подготвим подобаващо, правителството бе хванато без тоалетна хартия от важния гост. Предпазните маски и дезинфектантите липсваха от улиците, в движение започнаха да се преобразуват болници в изолатори, в които високият гост настоява да пребивава. Тепърва започват да се търсят нужните му, да ги наречем, пакети от първа необходимост.

Кой е той? Защо се казва така и кой му е кръстник? Къде се е родил и какво е семейството му? Днес тепърва започваме да говорим за всичко това.

Произходът на името на господин Ковид е прозаично. „Co” - от корона, „vi”- от вирус и „d” - от заболяване „desease”. Числото „19”, очевидно идва от годината, в която се е родил мрачният господар - 2019. В интерес на справедливостта „Ковид” е прякорът на извънредния и пълномощен посланик на злото, докато официалното му име, дадено от кръстниците от Световната здравна организация (СЗО) е SARS CO-2. Те си знаят там, кръстниците.

Фамилията „Корона” съществува от десетилетия или ако бъдем по-точни официално управлява от средата на шейсетте. В рода, освен Ковид, има още шестима значими членове на семейството, но те винаги са се интересували от регионалната експанзия на своя бизнес. За първи път в рода се ражда толкова амбициозен и могъщ - като Атила - претендент.

По принцип фамилията „Корона” властва при животните и рядко обръща поглед към хората. Мутациите, които поразяват хората са тези общо седем щама от родата, за които споменахме по-горе. Предците на Ковид също са правели поразии, но не в такива мащаби. През 2002-а подобна епидемия на днешната се разпространява от Китай по целия свят, погубвайки над седемстотин души. Две години по-късно друг роднина от семейството предизвиква нова паника и нови над седемстотин жертви.

За рождено място на господин Ковид се приема китайският град Ухан, а за рождена дата - 17 ноември (зодия Скорпион). След месеци на разследване, властите в Китай локализират първия последовател на мрачният господар - китаец.

Ковид е израснал в мизерия и нищета. Представете си азиатски пазар с над хиляда сергии, където се продава риба, месо от влечуги, гризачи и всичко, което има между два и шест крака. Среда пълна с крясъци, кръв, бактерии и гниеща материя. Ето това е родното място на Ковид.

Та на конкретната дата 17 ноември 2019 година, някакъв човек си купил странно за нашите възгледи месо от сорта на плъх, ял, а след това станал последовател на SARS CO-2. Даже направо си го е последвал в отвъдното. През декември месец лекарите се видели в чудо, когато болниците в града започнали да се пълнят с пациенти, страдащи от остри респираторни заболявания. Сектата на господин Ковид вече била достатъчно силна, за да изпробва гнева на Китайската комунистическа партия. Докато целия свят наблюдаваше с любопитство и без много съпричастност тази локална война, пропусна, че целта не е Ухан, а целият свят. Властите в Ухан практически овладяха ситуацията. Далеч са от празненства, но е градът е близко до нормалния си живот. В това време властта на господин Ковид се разпростря от Ню Йорк през Сидни, та до село Василовци в България.

Глобалната, мрачна сила на този неканен гост е не само в здравните последици, които неговите домакини плащат навсякъде, където си връчва акредитивните писма. Силата му е в това, че променя света, променя начина му на живот. Когато се появява нова империя на картата на света, все остава отворен за историята въпросът - кой є помага. Излишно е пак да се правят сравнения дали в Афганистан са загинали повече деца от бомбардировки на съюзническите сили или дали в САЩ само от улични престрелки умират в пъти повече хора, отколкото от господин Ковид. Факт е, че от 13 март 2020 година животът ни е тотално променен. И няма обяснение какво се промени от приказките на властта, че медиите всяват паника с въпросите дали сме готови за посрещането на новия началник и днес, когато има извънредно положение.

Когато един ден си тръгне, милиони ще са жертвите на икономическите последици, фалитите, частните съдебни изпълнители и депресията. Коронният номер на Ковид е, че той се превърна в най-големият икономически проблем на човечеството. А това е най-страшното.

 

Язвата на нашия вид

„Новият коронавирус може да се установи трайно в глобалната мрежа на белите дробове на човека или подобно на коронавирус SARS, той може да бъде спрян. На този етап изглежда, че първият вариант е по-вероятен. COVID-19 изглежда ще бъде най-новото попълнение към нашия твърде човешки списък на патогени. Вирусът е нов, но моделът е стар. Докато нападаме на природата и се разрастваме към осем милиарда, моделът ще продължи да се повтаря. Това е язвата на нашия успех като вид.”

Кайл Харпър, историк

 

За него

Ще отмине

Това е само временен момент във времето, който ще преодолеем като нация и свят. Това ще отмине. Просто запазете спокойствие. Ще отмине.

Доналд Тръмп, президент на САЩ

 

Поразява само по-тъпите народи

Новият корона вирус поразявал и дълготрайната памет? Но това важи само за по-тъпите народи, нас ще ни отмине...

Любен Дилов - син, творец

 

Даваме добър знак

Нито една държава не е приложила повече мерки от нас. Искам да дадем добър знак на народа, че в критични ситуации сме готови да се обединим.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Бойно оръжие

Вирусът е с цел абсолютно бойно използване. Това съединение е до такава степен рядко и уникално, каквото е възникването на живота на планетата Земя. Ако все пак вирусът е измислен от Бог - то това също е изключително добра лаборатория за биологическо оръжие!

Проф. Дмитрий Еделев, руски учен пред БТА

 

Ще ни накара да се замислим

Паниката около „коронясания” вирус е излишна, но ако все пак потърсим и в нея перверзна полза, то това е, че тя ни кара да се замислим за ценностите си, за приоритетите и истинските неща в живота. Както и за се замислим за властовата невроза на медиите и на Матрицата изобщо.

Мадлен Алгафари, психоаналитик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети