Гостуват над 30 спектакъла, артсъбития и концерти в Международния театрален фестивал "Варненско лято"

Откриването е на 1 юни с "Опит за летене" от Йордан Радичков

На 1 юни се открива XXVII издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято", което ще покаже най-доброто от българската сцена през изминалия сезон, интересни чужди трупи, представления, концерти, прожекции на спектакли и студентски театър. Постановките са над 30, колкото и останалите артсъбития.

„Тазгодишната програма се опира на истината, че цялото богатство на природата се състои в разнообразието. Защо да не съществува и в изкуството и то в най-живото – в театъра“, каза актрисата Цветана Манева, която е председател на настоятелството на Фондация “VIA FEST“ - Международeн театрален фестивал „Варненско лято“. Откриването ще бъде със спектакъла "Опит за летене" от Йордан Радичков на Народния театър"Иван Вазов". Пак по текстове на писателя, чиято 90-годишнина от рождението му отбелязваме тази година, е и постановката "Луда трева" на театър "Сфумато", който отстоява най-силен интерес към автора, посочи проф.Николай Йорданов. В българската селекция е и пиесата"Пияните" на Явор Гърдев на малък градски театър "Зад канала". Представлението беше отложено миналата година заради заетост на звездите, които участват в него- Весела Бабинова, Иван Бърнев, Луиза Григорова, Пенко Господинов, Владимир Пенев, Бойко Кръстанов и др. Владимир Пенев играе и в постановката"Приятнострашно" с режисьор Галин Стоев на театър 199. Интересен се очаква да бъде режисьорският дебют на Илко Ганев "Апарт"-един документален спектакъл по разкази и интервюта на "Артисти със сребро в косите", в чиито роли се превлъплащават млади и талантливи актьори.

В програмата на фестивала са включени вълнуващи театрални продукции, излъчвани по сателит -"Антоний и Клеопатра" от Шекспир, част от програмата на Британския национален театър на живо, както и филмирана версия на спектакъла" Онегин" по Александър Пушкин. Съвместно с ММФ"Варненско лято" театралният фестивал организира програмата"Интермецо"и ще представи концерта на джаз оркестъра на Концертгебау -Амстердам със соло изпълнителката Маделин Бел, както и "Лодката на влюбените"-една среща на френско джаз трио с формацията "Големите български гласове".

Тазгодишното издание на МТТ "Варненско лято" е с мото"Преливащи се театрални реалности" и ще се разгъне на няколко сцени-в ДТ"Стоян Бъчваров", в Държавния куклен театър, в Градската художествена галерия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България