Готвач дари 600 юбилейни вестника

За 40 години Йордан Кирилов е събрал над 10 000 броя

Печат от 189 страни на 236 езика

Точно 600 юбилейни вестника и около 130 броя на издания на българите в чужбина дари на Историческия музей в Ихтиман готвачът Йордан Кирилов. Екземплярите бяха подредени в специална експозиция в чест на Деня на народните будители, която бе открита днес.

За близо 40 години колекционерът е събрал над 10 000 вестника, издадени в 189 страни на 236 езика. Най-старият български вестник е “Дунав” от 1865 г., а най-старият руски вестник - “Эхо” от 1911 година.

Страстта на готвача от Ихтиман по печатното слово започнала още през 1979 година, разказа с охота той пред “Труд”. “Всички вестници от чужбина получавам главно по пощата или от хора, на които ги поръчвам по време на техните пътувания”, разказа Кирилов. Той обясни, че до момента експонатите в колекцията му са представени в три изложби - две в Ихтиман и една в Костенец.

“Съхранявам ги в три дървени шкафа, покрити с фолио против слънчева светлина”, обясни още той. Кирилов посочи, че през годините е събрал почти всички течения на местните вестници от Ихтиман. Горд е, че в руската преса за него и хобито му са публикувани вече над 13 материала. “В Русия излизат около 9000 районни, областни и селски вестници. До момента притежавам по един екземпляр от над 4500 руски издания”, обясни той.

В колекцията на готвача има още около 150 издания преди 9 септември 1944 година, а сред най-интересните му придобивки е експонат от Китай по времето, когато присъединяват Хонконг. “Броят е инкрустиран в кварцов камък и от него има едва 2000 бройки”, уточни Кирилов, като поясни, че това е скъп уникат.

 

Хоби

Колекционери от цяла България

Колекционирането на вестници се оказва страст на жители и от други български градове. Хобито на колекционера от Ихтиман споделят и жители на Русе, Кюстендил и Стара Загора, с които той често обменя вестници. Сред тях са Живодар Душков, Севделин Атанасов и Борис Кузманов. Колекционерите споделят мнението, че от старите вестници има още от какво да се научи човек.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл