Готови ли сте за най-големия бой

Може и да звучи абсурдно, но двама дребосъци ще се изправят един срещу друг в най-големия бой в историята. Поне по отношение на интереса и приходите. Флойд Мейуедър, непобеденият шампион в средните категории на профи бокса, най-сетне призна, че ще се бие със суперзвездата на смесените бойни изкуства Конър Макгрегър. Мачът е насрочен за 26 август в Лас Вегас и се очаква да надмине всякакви рекорди по събрани средства от платени телевизионни излъчвания.

„Това ще е най-големият мач в историята на бойните спортове – смята Дейни Уайт, президент на UFC. - Очаквам и парите, които бъдат събрани, да са рекордна сума. Ще ви кажа само, че всички страни, участващи в договорката, останаха много доволни.“

Дори това не е лесно постижимо. Мейуедър е пословично алчен и претенциозен. Самото замесване на името на Макгрегър е капитал за боеца, докато американецът има нужда от много сериозни причини да рискува да се изложи на стари години. В случая причината е 9-цифрена. Точната сума все още не е обявена официално, но преди време Богаташчето обяви, че не би се съгласил на подобен мач за по-малко от $ 100 милиона.

Двамата с Макгрегър доминират платените телевизии в различно време. Флойд се възползва от кризата в тежката категория, за да се превърне в един от най-добре печелещите спортисти в историята. Кулминацията в кариерата му бе дългоочакваният мач с Мани Пакиао, който се превърна в най-касовото еднодневно спортно събитие в историята. Може би много фенове на бокса останаха разочаровани от показаното на ринга, но за Флойд най-важното беше победата. Тя запази аурата му на непобедим боксьор и му позволи да слезе от ринга с невероятния баланс от 49 победи в 49 мача.

Три месеца след оттеглянето на Мейуедър боеца Макгрегър спечели титлата на UFC в категория „перо“. Бумът в интереса към ММА за сметка именно на профи бокса му помогна за по-малко от година да се превърне в суперзвезда. Може би феновете го предпочитат не само заради имиджа, но и заради стила му. Конър обича да се бие прав от дистанцията, за разлика от повечето си колеги, които предпочитат хватките на земята. Той е и боецът с най-голям процент нокаути – завършил е предсрочно общо 18 от 24 мача, но за сметка на това е загубил 3. Той работи много усилено върху подобряването на боксовите си умения, но дали това ще му помогне срещу един от най-техничните боксьори? Може да звучи странно, но това е въпрос, от който скоро ще се вълнува целият свят.

Флойд избира ринга и ръкавиците

Флойд Мейуедър си е осигурил пълен контрол над условията, при които ще се проведе боят. Още преди да се стигне до споразумение, беше ясно, че американецът би участвал само в мач по правилата на бокса. Той е настоял срещата да бъде в 12 рунда, а ръкавиците да бъдат тежки по 10 унции (283 грама). Мачът е в категория до 69 кг (лека-средна), но едва ли ще бъде отменен, ако някой от двамата се окаже „малко по-тежък“.

Това не е първият случай, в който бойци от различни спортове се изправят един срещу друг. Най-известната подобна среща е между Мохамед Али и японският професионален борец Антонио Иноки в Токио през 1976 г. Тогава обаче на двамата е позволено да използват специфичните умения от своите спортове. След 15 рунда мачът завърши наравно.

ММА шеф:

Конър удря хората и те падат

Шефът на UFC Дейна Уайт е сигурен, че Макгрегър без проблеми ще спечели мача. Основният му довод е възрастта на двамата – Конър е на 27 години, докато Флойд Мейуедър на 40.

„Отдавна спрях да се съмнявам в него – твърди Уайт. - Когато Конър удари някого, той пада. Флойд през цялрата си кариера не се научи да се бие срещу обратни гардове. Това не е спор между двата спорта, а между двамата съперници. Правилата ще са боксови. Конър е много голям именно защото е съгласен да се бие с всеки, навсякъде, по всяко време. Затова дори и да загуби, репутацията му ще остане ненакърнена.“

Канят Джошуа да подгрява

Организаторите на мача пратиха официална покана към световния шампион в тежката категория на профи бокса Антъни Джошуа да участва в някой от подгряващите мачове преди големия сблъсък. Преди време британецът призна, че е склонен да приеме, но все още не е наясно дали Владимир Кличко ще поиска реванш. Шампионът на UFC в тежка категория Стипе Миочич пък предизвика Джошуа на бой, подобен на този между Мейуедър и Макгрегър. Дейна Уайт обаче не бил склонен да разводнява програмата с други „междувидови“ сблъсъци. Опасенията са, че евентуален сблъсък при най-тежките, комбиниран с нарастващата популярност на Джошуа, може да засенчи основното събитие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт