Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас

Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

За около 10 дни е изгредена новата национална информационна система за борба с COVID-19. Тя е във вид на приложение и беше представена на брифинг в Министерски съвет. На него присъстват премиерът Борисов, министри, представители на „Информационно обслужване“ и частните компании-разработчици.

"Всеки гражданин ще може доброволно да се включи в националната информационна система за борба с COVID-19, да получава бързо надеждна информация и да се ориентира към здравните заведения", каза премиерът Бойко Борисов. Преди десетина дни екип от млади специалисти е направил предложението, с което да се улесни работата на националния щаб, на контролните органи и на всеки гражданин.

Чрез приложението ще може да бъде правено и локиране на данните, за да се гледат най-горещите точки на заболяването, да се правят всякакви анализи на ситуацията. Приложението е разработено основно за хората под карантина. Централният регистър на апликацията ще подава данни за всички институции, които са свързани с него, както и за граждани. Достъпът ще става с цифров сертификат, който е един от най-сигурните, и сигурността на гражданите ще е гарантирана, разкриха разработчиците.

Сингапур, Тайван и други държави използват подобна апликация, в която гражданите да получават информация от здравните власти и всеки ден данните за заболелите и карантинираните да бъде достъпна, обясниха от екипа. В обратната посока, хората ще могат да докладват своевременно появата на симптоматика, информация за която ще стига до здравните власти и личния лекар.

Всички компании работят за символичната сума от един лев, стана ясно на брифинга.

Приложението вече е в апсторовете на "Гугъл" и "Епъл" и в момента преминава верификация, за да се появи скоро, каза Пламен Цеков от "Скеил фокус", разработчици на мобилната апликация: "Всеки гражданин може да споделя своя здравен статус, който ще достига до властите и неговия личен лекар. Mобилното приложение дава информация как се развиват при него симптомите. Съответно ще има информация къде могат да бъдат обслужени, в коя болница, гражданите със симптоми. Даването на данни е на изцяло доброволен принцип".

Всеки гражданин ще може да го свали доброволно, така че да споделя здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти, и да достига и до личния му лекар, така че те да могат да знаят какво се случва и как се развиват симптомите при всеки потребител на приложението, за да реагират проактивно, ако се наложи.

Събират се и геоданни, за да може оперативният щаб, на база и на разработената централна система, да прави анализи къде и как хората могат да бъдат здравно обслужени, ако се превърнат в пациенти. Подаването на данни е изцяло на доброволен принцип, като така се цели всеки да може да подпомогне с информация овладяването на болестта.

В него се въвеждат лични данни - ЕГН, могат да се въведат и хронични заболявания. Данните се предават в здравното министерство, потребителят може да подава периодично информация за симптоми на заболяване.

Приложението ще бъде качено от името на Министерство на здравеопазването. Разработчиците нямат достъп до личните данни в него.

Централният регистър, който е сърцето на системата, ще подава данни към МВР, които слеядт карантинираните, към личния лекар и т.н., обясни Калин Радев, "Софтуер груп", разработчици на централизираната система, която събира данни от държавните институции.

Разработчиците казаха, че екипите им са работили по 20 часа дневно в продължение на 10 дни.

"Приложението много ще ни улесни по отношение на завърналите се от чужбина. След 14 дни те ще получават автоматично съобщение, че карантината им е приключила. Това, което са направили тези момчета, е за доброто на гражданите и ще спести много писане на хартия", коментира премиерът Бойко Борисов.

СЗО категорично каза снощи, че не трябва да се разхлабват ограничителните мерки, добави Борисов.

"Ние и всички граждани имаме интерес на какъв принцип ще бъдат разхлабвани ограничителните мерки. Тук можем да намерим много информация за разпространението на Ковид-19, включително за преболедувалите. По този начин можем да взимаме информирано решение как да разхлабваме мерките. Всички държави с успехи в борбата с коронавируса ползват подобни приложения, коментира на свой ред председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България