Грабеж погубил журналистите в ЦАР

Москва предупреди срещу изопачаване на информацията

Руски инструктори работят в страната в сътрудничество с ООН

Предварителното разследване показва, че тримата руски журналисти са били убити тази седмица в Централноафриканската република (ЦАР) от нападатели, които са искали да ги ограбят, предаде Ройтерс.

Това заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя допълни, че тримата безуспешно се опитали да окажат съпротива. В себе си имали около 8000 долара в брой и скъпа снимачна техника.

Организатор на пътуването на журналиста Орхан Джемал, режисьора Александър Расторгуев и оператора Кирил Радченко е Центърът за управление на разследвания, който е спонсориран от бившия олигарх Михаил Ходорковски. Той обеща, че ще открие виновниците за смъртта им. Заканата му дойде на фона на съобщения в медиите, че 3-мата загинали имали за цел да изобличат руското военно присъствие в ЦАР и по-специално на служители на частната военна компания “Вагнер”, наричана в западната преса “частната армия на Путин”.

За смъртта на Джемал, Расторгуев и Радченко бе съобщено във вторник вечерта. По официална информация те са влезли в африканската страна като туристи, за да работят над документален филм. Не са се обръщали към дипломатическата мисия на Русия. Телата им ще пристигнат в Москва през уикенда.

“Информацията за военно присъствие на Русия в ЦАР грубо се изопачава”, предупреди Захарова. Руските специалисти подготвят военни в страната, съгласувано със структури на ООН, изтъкна тя.

В петък руски медии припомниха, че на 23 юли т.г. е публикуван доклад на ООН за ЦАР. В него се посочва, че руски инструктори - 5-ма военни и 170 цивилни, оказват помощ в обучението на местните сили за сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят