Градската художествена галерия в Пловдив представя съвременно изкуство от Израел

На 4 май (четвъртък) от 18.00 часа в Залите за временни експозиции на Градска художествена галерия на Главната улица "Княз Александър Първи" 15 в Пловдив ще се открие изложбата на известната съвременна художничка от Израел Дорит Фелдман. Артистката представя поредица от 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България и са създадени специално за тази изложба със заглавие "Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)". Колекцията е обогатена и от видеоинсталация, наречена "Думите на земята", а самата изложба се посвещава на деня на независимостта на Израел.

Понятието "геофилософия", което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне, е въведено през 90-те години на 20-и век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари. Според куратора Шърли Мешулам изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, заимствани от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.

Като концептуален артист Дорит Фелдман подчертава: "В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които "повърхността" и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен.

Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята. Така например, творбата "Геофилософия - където текстът се превръща в образ" акцентира върху непрекъснатите линии около хребетите, наподобяващи редове от знаци, породени от земята - като доказателство за територията във времето".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини