Градската художествена галерия открива празничен артистичен сезон

Изложба представя творби на 85 варненски художници

Мащабна изложба на варненски художници открива на 21 януари новия артистичен сезон в Градската художествена галерия "Борис Христов" във Варна. Експозицията е от творби на 85 художници и представлява ретроспекция на културния живот в морската столица.

С това събитие започва празничния календар на галерията, която през 2020 г. навършва 70 г. Идеята за създаването й се ражда през 1944 г. сред художници ентусиасти от морската столица и се реализира с дарения. Сред учредителите са Кирил Шиваров, Янко Маринов, Константин Щъркелов, Александър Дякович.

Галерията е открита официално през март 1950 г. От 1988 г. тя се се помещава в сградата на бившата Първа мъжка гимназия в града, а от 1999 г. носи името на художника Борис Георгиев (1888-1962).

В юбилейната изложба на автори от фонда на галерията са представени различните стилове на варненските художници - реализма на 50-те години, неоекспресионизма от 80-те години, метафоричната живопис от 80-те и 90-те години, синтетичния кубизъм, неопримитивизма, абстрактния експресионизъм. Включени са картини на изтъкнати маринисти, графици, скулптори.

"Изложбата на варненски художници от фонда на Галерията ни прави съпричастни към историята и към днешните посоки в изкуството, с които художниците от Варна отразяват в своите произведения сложното и динамично време, в което живеем", обясни изкуствоведът Пламена Рачева, директор на Галерията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България