"Градски транспорт" във Варна натрупа 2 млн. лева дългове

За по-малко от два месеца общинското предприятие "Градски транспорт"във Варна натрупа 2 млн. лева задължения, посочи изпълнителният директор инж. Злати Златев. 10% на сто от загубите се дължат на мащабните ремонти и задръствания в града, обясни той. 30 на сто са се вдигнали всички разходи за поддръжка и гориво спрямо тези преди 10 години.

Средно по 15-20 минути са закъсненията на автобусите спрямо разписанието заради тапите в движението, посочи Златев на заседание на постоянната комисия по транспорт към ОбС. В момента има остър дефицит на шофьори, търсят се поне 30. Въпреки безплатното обучение, което предлага дружеството, са се появили само двама кандидати. За първи път от 6 години насам на персонала на предприятието не са изплатени в срок целите заплати, а само 80 на сто. В Комисията по транспорт постъпиха оплаквания, че по 10-те линии с електронен билет по проекта"Интегриран градски транспорт" валидаторите в повечето автобуси не работят и контрольори късат ново билетче и таксуването излиза на пътниците двойно.

Също заради задръствания, ремонти и невъзможност да изпълняват навреме услугата от независимия синдикат на таксиметровите шофьори "Авто 94" поискаха намаляване на алтернативния данък, който се определя от ОбС, от 690 на 300 лева. Комисията по транспорт, след като отряза вече жълтите коли и отказа да им вдигне минималните тарифи за пробег, сега изпрати искането им за намаляване на данъка в комисията по финанси. Срокът за корекцията на налога е до 31 октомври.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България