“Градското дясно” – скарано и разделено

През последните дни се говори много и подробно за кандидатите за кметското място на столицата. Основните играчи вече са ясни: Йорданка Фандъкова - настоящ кмет, Мая Манолова - издигната от инициативен комитет, Борис Бонев – “Спаси София” и Борислав Игнатов – “Демократична България”.

Основната интрига на предстоящите избори за местен вот е коя измежду двете дами – Манолова и Фандъкова ще успее да се пребори за доверието на столичани. Някак измежду другото се прокрадва една не по-малко интересна въпросителна, а именно: как ще гласува т.нар. „градска десница“ на предстоящия местен вот? Отговорът тук е с много неизвестни. Ето как се разроиха десните формации в битката за София.

Представителите на СДС сключиха споразумение с ГЕРБ още на изборите за Европейски парламент. Това споразумение е продължено и за месната надпревара тази есен. Това изглежда, като най-разумния ход на представителите от десния политически спектър. СДС вече декларира пълна подкрепа за Йорданка Фандъкова. В публичните си изяви председателят на СДС Румен Христов заяви, че именно те са автентичната десница. От тях произлизат всички емблематични имена, като Александър Йорданов, Петър Стоянов и т.н. Г-н Христов показва самочувствие и увереност за предстоящите избори и на базата на подкрепата която успя да договори за най-силния си коз, а именно кмета на Монтана Златко Живков, който преди два дни получи подкрепата на ГЕРБ за кметския стол. Въпреки привидното добро настроение на председателя на СДС, може да се каже, че привържениците имат определени несъгласия с обявеното обединение с партията на Бойко Борисов. Основния мотив е, че СДС ще бъде асимилиран от хегемона ГЕРБ. Това може да доведе до определено напрежение в редиците на СДС.

“Демократична България” - форматът, в който се ребрандираха ДСБ, “Да България” и Зелено движение - издигна свои самостоятелен кандидат. Това е архитект Борислав Игнатов. Парадоксалното е, че тази част от софийското дясно пространство залага на кампания срещу статуквото. Това на практика означава, че техен основен опонент ще бъде ГЕРБ, чиито коалиционни партньори бяха до вчера. Още по объркващи са посланията на самият кандидат г-н Игнатов. Ако оставим настрана идеята му за паметника на Съветската армия, който предизвиква само иронични усмивки, той за кратко време допусна сериозни грешки. Конфронтира се с привържениците на ЦСКА относно техния стадион, предизвиквайки лавина от недоволство. След това заяви, че столичните отбори трябва да играят на един стадион, с което вбеси и останалите футболни привърженици от столицата. Конфронтацията с футболните запалянковци му гарантира почти сигурно, че той няма да участва в евентуалния балотаж за София.

Друг представител на десния политически пейзаж се явява Десислава Иванчева. Въпреки, че г-жа Иванчева има осъдителна присъда на първа инстанция за корупционно престъпление, тя е издигната от Християндемократическата партия. “Реформаторът” Николай Ненчев влезе в коалиция с ДОСТ на Местан. Хората на Кунева пък пристанаха на “червената фурия” Мая Манолова.

Така на изборите за София през октомври, представителите на поизхабеното понятие „градска десница“, ще се явят отново разделени, с няколко листи и кметски кандидатури, скарани и излъчващи разнопосочни послания. Очевидно дясно ориентираните симпатизанти няма да получат истински политически послания от сегашните разпръснати десни лидери. Тук възниква и една голяма опасност за привържениците на тези десни формирования. Това са набиращите скорост „Спаси София“ с техния кандидат Борис Бонев. Тяхната програма може да привлече привърженици от разединеното “градско дясно” и дори да остави ДБ на унизителната четвърта позиция.

Остава отворен въпроса кого ще подкрепят на евентуален балотаж. Засега престрелките и искрите, които прехвърчат между симпатизантите на отделните десни политически формации е съсредоточен в социалните медии и не може да се отговори еднозначно какво ще бъде тяхното поведение в изборния ден. Дали ще изберат подхода на техния идеолог Иван Костов да гласуват „с отвращение“, или ще изберат всички срещу ГЕРБ предстои да видим много скоро. Всичко тъне в гъста синя мъгла.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари