Градят нов Старчески дом и социални жилища в Шумен

Създават достойни условия за 110 възрастни

До септември Шумен трябва да има нов Старчески дом, а възрастните обитатели на сегашните стари постройки да се настанят в него. В момента усилено се ремонтира част от бившето Строително поделение. "Повече от 10 години само се говори, че условията не са добри. Най-после, благодарение на разбирането на Министерския съвет и отпуснатите 1,5 млн.лв., ще успеем да им осигурим достойни старини", казва кметът Любомир Христов.

Четири корпуса се преустройват тотално. Използва се само конструкцията им, изцяло се променя разпределението им, така че да се превърнат в стаи за двама-трима души със самостоятелни санитарни възли. Подменят се инсталациите, домът ще бъде газифициран, а лятото пенсионерите ще разчитат на климатици. В новите сгради ще има всичко - от асансьори до зала за физиотерапия, трапезария и фризьорски салон. В дворното пространство ще бъде изграден парк за отдих. Предвидена е и лятна постройка с чешма и параклис, казва зам.кметът по строителство инж.Боян Тодоров.

Всеки понеделник кметският екип и директорката на дома Милена Събева правят оперативка на терен. Държавните средства са за строителство, а общината ще закупи със свои пари ново обзавеждане. 110 места ще има в новия Старчески дом. Още няколко сгради остават от старите казарми, като те ще бъдат обезопасени и ще се ползват за разширяване на базата на втори етап, коментират от общинското ръководство.

Още една социална придобивка ще се гради тази година - в кв."Тракия" предстои първа копка на блок с 50 апартамента за социално слаби. Близо 3 млн.лв. са осигурени по ОП "Региони в растеж" и община Шумен търси строител. Жилищата ще бъдат предадени на нуждаещите се напълно обзаведени с най-необходимото до ключ. Настаняването в тях ще е за период до 3 години, съгласно общинска наредба за настаняване под наем. Предвидено е и изграждане на паркинг и детска площадка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България