Гражданите движат кредитния пазар в страната

Гражданите движат кредитния пазар в страната. За година банковите заеми на домакинствата нараснаха с 1,13 млрд. лв. и в края на февруари са 19,8 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това представлява ръст с 6,1%.

В същото време кредитите за нефинансовите предприятия се увеличават с много по-бавни темпове. За година те нарастват само с 2%, или с 622 млн. лв. и достигат 31,18 млрд. лв. Оказва се, че в рамките на година обемът на новите заеми за гражданите е близо два пъти по-голям от отпуснатите кредити за бизнеса.

Явно хората са по-уверени в доходите си и взимат заеми за покупка на жилища и коли, както и за подобрения в дома. При бизнеса се наблюдава движение на фирите с две различни скорости. Фирменото кредитиране се движи предимно от най-крупните компании, които взимат големи заеми и се развиват с бърза скорост А малките фирми се развиват по-бавно и предпочитат да ограничат кредитите си към банките.

Жилищните кредити в края на февруари са 9,549 млрд. лв. като за година нарастват с 8,5%, или с 750 млн. лв. При потребителските заеми ръстът е със 7%, или с 500 млн. лв., като в края на февруари достигат 7,826 млрд. лв.

Депозитите в края на февруари са 72,177 млрд. лв. За година гражданите са спестили 2,43 млрд. лв., а фирмите - 2,6 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси