Граждани пренесоха цветята от уличните градини на балконите си

Снимка: община Търговище

Любители на цветята в Търговище подеха истинска война с красивите растения в градските градини, превръщайки ги в безплатен източник за разкрасяване на балкони и дворове. Няколко пъти вече тази година буквално опоскват цветята и от общинското предприятие „Флора” се налага да възстановяват многократно откраднатите растения.

Последното унищожаване е в градините пред драматичния театър, където за първи път бяха засадени ароматни шибои. Изкушени от красивите и дъхави цветя, хората стремглаво изтръгвали стотици растения. Същите набези са станали практика и при саксиите, закачени високо на уличните стълбове. В тях има изящни сакъзчета и каскадни петунии. Те изкушавали дори мъже да влачат столове по улиците, за да стигнат саксиите и да скубят с корени цветята, за да ги пренасят в домовете си.

В Общината се видяха в чудо от огромния интерес на гражданите, които масово решиха да се снабдяват с цветя от обществените площи. Заявиха, че вече няма да предупреждават, а ще глобяват, защото няма спасение.

В Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на територията на община Търговище е определена глоба от 50 до 300 лв. Записано е още, че стойността на унищожената или повредена растителност се възстановява в петорен размер от извършителите.

В момента се преглеждат записите от камерите, за да се установят крадците пред театъра. Миналата година чрез тях бяха разкрити любителки на цвета, които за отрицателно време проскубаха площите и пред сградата на общинската администрация.

Преди години пък имаше тотално изрязване на цвета, приличащи на зелки, които са декоративен тип. Цели карета от градинките осъмнаха унищожени, след като някой явно беше решил да ги консервира за зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България