Граждански протести срещу законността

Снимка: Би Ти Ви

Нов казус със застрояване на частен терен предизвика поредна вълна недоволство. Живеещи в столичния район „Изгрев“ се вдигнаха на протест пред жилищен блок в строеж, който се намира на мястото на бившия завод „Фурнир“.

Причината за недоволството им е заповед, която главният архитект на София Здравко Здравков е издал за промяна на подробния устройствен план в района. „Това значи, че някой иска да строи“, отсече Атанас Кръстев, който е член на инициативния комитет.

Протестиращите имат претенции и към височината на блока, който се строи. По план той трябва да е висок 67 метра и щял да скрие слънцето, което влиза в апартаментите им.

Всички строежи на мястото са напълно законни, като параметрите им се определят с устройствения план за застрояване на София. Теренът е предвиден за застрояване, обясни вчера пред Би Ти Ви главният архитект на район „Изгрев“ Добромир Горанов.

Застрояването на зелени площи стана болна тема за софиянци през последните седмици. Поради недостатъчно аргументирани мотиви при даване на разрешение за строеж оставка подаде районният кмет на „Младост“ д-р Цвета Авджиева. Тя освободи поста по настояване на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова. Дни по-късно протестиращи настояха да се спре строеж на сграда в кв. „Оборище“, защото се намирала на мястото на детска площадка. Оказа се, обаче, че там никога не е имало площадка.

Главният архитект на София отговаря на недоволните: Строителството не нарушава закона

На мястото на бившата фабрика „Фурнир“ се строи многоетажна сграда.  Теренът не е зелена площ, а част от промишлена зона, която по план е предвидена за застрояване. Строителството отговаря на действащите параметри на зоната и като етажност съответства на изградените 18-етажни блокове в квартала, увери вчера главният архитект на София Здравко Здравков.

“В кв. 18 и кв. 50 на район „Изгрев” по реституция са върнати частни имоти и в този случай по закон е задължително да се изработи нов план”, обясни Здравков относно промяната в подробния устройствен план. Той е започнал процедура по изработване на нов план, с който ще се даде статут „терени за локални градини и озеленяване” на зелените площи в междублоковите пространства и те няма да се застрояват.

Позиция от инвеститора: Защо ДИАМАНТ е добра новина за „Изгрев“

В отворено писмо до медиите фирмата „Артекс инженеринг“, която вдига модерната сграда, отговаря на протестиращите. Публикуваме позицията им с лека редакторска намеса:

Често под призива „Да спасим някое кътче от София“ се има предвид да се спрат строителните работи, сякаш те са „разрушаване”, а не „съзидаване”. Не се воюва за съхранението на природна красота, исторически паметник, културна забележителност. Не, борбата е да си останат нещата същите. Предпочита се мястото да стои занемарено, неосветено, с неподдържана растителност и боклуци, с хаотично паркиране; да си бъде грозно и дори опасно. Да пустее с десетилетия, вместо в него да кипи живот. В такава победа на пасивността над строителните работи няма нищо добро за София.(...)

ДИАМАНТ разгръща потенциала на своята среда

Много преди ДИАМАНТ тук е бил  завод„Фурнир“ и стари производствени сгради в съседство. На територията на бившия завод е бил създаден нов квартал - квартал 1, местност „Дианабад-Запад“. Днес Сграда ДИАМАНТ на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ АД се строи в частен урегулиран поземлен имот в този квартал 1: УПИ V-1226,1227,2165 отреден "за обществено делово обслужване, жилищно строителство подземни гаражи и трафопост". Зоната е СМФ (смесена мултифункционална сграда - б.р.). Със строителството на сградата се събужда за нов живот едно запустяло място, усвоява се нова площ за жилища, офиси, паркова среда, места за отдих,рекреация и спорт вътре в самия град.

ДИАМАНТ се грижи за зеленината

За какво презастрояване става дума, когато параметрите на сградата са едва 16,2% плътност на застрояването, при положение че Общият устройствен план на София допуска до 60% плътност на застрояването в зоните СМФ, каквато е тук. Богатото озеленяване е с площ 1887 кв. м или повече от 40% от площта на имота. Осигурените 178 паркоместа (вместо изискваните 130) в подземни гаражи означават, че край сградата ще има парково пространство за разходки и игри, а не за коли. Както се вижда по другите сгради на АРТЕКС, зеленината е опазвана, поддържана и всичко това се прави от фирмата вече 23 години и ще продължи да се прави и за бъдещето.

ДИАМАНТ е висока сграда

Да, тя е висока, но защо това смущава в модерна София? Високите сгради внасят динамика, ритъм, модерност в облика на града. Столиците са разпознаваеми по т.нар. skyline, по очертанията на града в небето; защо в София да не се строят високи сгради? Впрочем според споменатия по-горе Общ сградоустройствен план на София за зона СМФ няма ограничения във височината на застрояване при спазване на нормативно изискуемите отстояния до сгради през улица, в имота и в съседни имоти, а и до границите на УПИ. ДИАМАНТ спазва това. Височината е 67,5 метра и тя е съизмерима с височината на построените преди години шест високи блока в съседните квартали.

ДИАМАНТ е стабилна и сигурна сграда

Осигурена е за сеизмичност IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Противно на предубежденията, в земетръсна София е далеч по-сигурно да живееш в такава висока сграда, отколкото там, където домашни майстори са „прекроявали“ пространствата на магазини и жилища с бутане на стени. Вложените суровини и материали са с доказан произход от проверени производители и доставчици и са от най-висок клас. Сграда ДИАМАНТ е строителен продукт 2016-2017 година.

ДИАМАНТ не разхищава ресурси - у дома и в града

Жилищата в компактна и споделена среда изразходват значително по-малко ресурси, отколкото разпръснатите на голяма площ. Сградата е разположена така на терена, че пространствата да бъдат оптимално ослънчени. Материалите и приложените технологии правят дома не само шумо- и топлоизолиран, но и с ниско енергийно потребление.

ДИАМАНТ може да създаде общност

Нека разграничим тази сграда от унифицираното високо строителство от миналото, от вертикалните комплекси от спални. ДИАМАНТ е замислен като предразполагаща среда за човека, за семейството, за гостите. Самите жилища започват след петия етаж, а до него има огромни фоайета, външни и зимни градини, спортен център, места за срещи и разговори, детска площадка. Създават се предпоставки за създаване на общност: динамична и позитивна.

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е изцяло българска архитектурно-строителна компания, която строи само в София. Нашият втори клиент е винаги столицата ни и каквото и да правим, то е съчетано със защита на нейните интереси. Като професионалисти и като граждани ние участваме в този процес на обновление, модернизиране и разхубавяване на нашия град. Вярваме, че сме сред тези, които ускоряват този процес, и сме решени винаги да бъдем на най-високо равнище. Ние, работещите в АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, не искаме да разпиляваме тази енергия в отхвърляне на неоснователни, неистинни обвинения , предизвикани от протести. Тя ни трябва за работата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България