„Грами”-тата прекалиха с политкоректността

Лил Нас Екс

Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Песен от 2017-а и 18-минутен мини-албум сред абсурдите тази година

Неясни критерии определиха кои изпълнители да се състезават за най-престижното отличие в музиката

Прекален стремеж към политкоректност “разнообразие” завладяха най-престижните награди в музиката “Грами”. Част от тазгодишните номинации за големите категории включват шокиращи попадения, които нито могат да се похвалят с успех по класациите, нито с обичта на критиците.

Най-фрапиращите случаи при “Албум на годината”, което е голямото отличие на вечерта, са предложенията на чернокожия хомосексуален рапър Лил Нас Екс и американската арендби певица Габриела Уилсън, изявяваща се с псевдонима H.E.R.

Първият е получил номинация за мини-албума си “7”, който има продължителност малко над 18 минути. Нещо повече, проектът нито се прослави със силно представяне по класациите, нито получи висока оценка от критиците - 57/100, най-ниският от всички претенденти. Най-вероятната причина за неговите номинации е фактът, че е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ, която счупи рекорда за най-много седмици престои на върха. На 27 януари той ще се бори за статуетка в общо 6 категории, включително “Най-добър нов артист”.

Случаят на H.E.R. обаче е още по-фрапантен, тъй като компилацията й I Used to Know Her дори няма оценка, тъй като почти никой музикален експерт не се е заел да я разглежда и оцени. Освен това нито дискът, нито която и да е песен от него са участвали изобщо в класациите, а получиха номинации за “Песен” и “Запис” на годината.

Най-номинираният изпълнител е певицата и рапърка Лизо (8). Закръглената чернокожа изпълнителка отдавна се занимава с музика, но едва преди няколко месеца обърнаха внимание на работата є. Шокиращото при нея е фактът, че нейното парче Truth Hurts получи номинация за “Песен” и “Запис”, а е издадено през 2017-а. Лизо, която пропагандира хората да се харесват така, както изглеждат, независимо от външния си вид, е успяла да “измами” системата, като добавя песента към албума си от тази година Cuz I Love You, който има шанс да грабне приз за “Най-добър албум”.

Все пак от Националната академия за звукозапис номинираха и някои от фаворитите като бунтарката Били Айлиш (6 номинации) и поп сензацията Ариана Гранде (5). Айлиш постави рекорд, след като стана най-младият изпълнител (17 г.) с номинация във всички големи категории - “Албум”, “Запис”, “Песен” и “Най-добър нов артист”. Ако спечели някоя от тях, също ще пренапише историята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл