Грамофонни плочи, албуми и партитури показва отдел „Изкуство“на библиотеката в Търново

Изложбата е в рамките на Mes Hispanico

Изложба с грамофонни плочи, книги и нотни партитури от фонда на отдел „Изкуство“ на РБ „П.Р.Славейков“ е показана в рамките на Mes Hispanico - Месецът на испаноезичните държави във Велико Търново.

По време на откриването гостите се потопиха в света на испанската култура, а за това допринесе пианистката Йоана Георгиева, която изпълни „Кордоба“ на виртуозния испански композитор Исак Албенис. Повече за експозицията разказа уредникът в отдела Галина Ганцарова.

„Тук атмосферата е най-творчески сгъстена - имаме картини, албуми, плочи, ноти, всичко свъразно с изкуствата. В изложбата са показани книги и албуми, свързни с испанската живопис и графика. Нотните партитури на Пабло де Сарасате и Исак Албенис“, каза тя.

Албуми с репродукции на Хуан Миро, Салвадор Дали, Франсиско Гоя, кубински художници и много други могат да видят посетителите в отдела на ул. „Краков“ 8. Сред богатата колекция от над 5000 винилови плочи също могат да бъдат открити автентични записи с кубинска и испанска музика.

„Подредихме тази изложба като част от програмата на Mes Hispanico. За мен беше интересно това да се случи, защото самият аз не бях идвал в отдела, както много млади хора. Няколко приятели ме съветваха, че си струва да дойда. Създадохме тази изложба, защото една от мисиите на нашата програма е да насочимт обществото към неща и места, които са изгубили видимостта си в търновското пространство“, каза Галин Попов от VT Events, един от организаторите на Месеца.

Изложбата от фонда на библиотеката ще продължи до 31 май.

Изложбата е част от програмата на Mes Hispanico - Месец на испаноезичните държави във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони