Гранати в цветовете на любовта

Според вида си са червени, зелени, бели и черни

По красота и блясък се равняват на изумруда и рубина

Най-ценният и рядък вид гранат е яркозеленият демантоид

Гранат си купуват тези, които търсят голямата любов. Но и тези, които жалеят по свой близък и се опитват да осъществят контакт с него. А също и щастливо задомените, които ценят мира, обичта и спокойствието в семейството. Гранат не е един вид минерал, това е сборно име на група кристали с различен цвят и свойства. Представяме ви ги в поредицата „Тайните на камъните”.

Честата грешка е да си представяме, че гранатът е единствено и неизменно с цвят на кръв. В много езици думата за аления плод нар съдържа думата “гранат” - melograno (ит.), pomegranate (анг.) grenade (фр.) и т.н. Изненадваме се, когато ни покажат изумруденозелен камък и ни кажат: това също е гранат. Всъщност гранат е общото понятие за група от силикатни кристали. Всички видове гранати притежават сходни физични свойства и кристални форми, но се различават по химичен състав.

Част от видовете са пироп, алмандин, спесартин, гросулар (разновидности на които са херсонит или канелен камък и цаворит), уваровит и андрадит. Червеният гранат, за който всички знаем, най-вероятно е алмандин. Той е най-разпространеният от гранатите с ювелирни качества, а също така е и най-твърд (7.5 по Моос). Наричат го понякога Бохемски гранат, защото през Средновековието основна част от гранатите били добивани в Бохемия.

Първата гранатова шкурка е била направена от алмандин през 1878 г. в САЩ. Алмандинът има “двойник” - пиропът. Почти невъзможно е да се отличат двата вида гранат без специална апаратура.

Яркозеленият гранат е наречен гросулар - оприличили са го на цвета на цариградското грозде - на лат. ribes grossularia. Не всеки гросулар е зелен - има и напълно прозрачни, като планински кристал. Един от видовете гросулар е канеленият камък хезонит. Той е с много по-малка твърдост и съответно от гръцки се превежда като не много ценен. Той е с цвят на канела, а е по-евтин защото е по-мек.

Най-ценният и рядък вид гранат е яркозеленият демантоид. Отлично обработен и висококачествен демантоид се продава на цени от порядъка на $10 000 за карат. Името му означава "с диамантен блясък". Съвсем малко отстъпва по цвят на най-качествените изумруди. Открит е в Уралските планини. Днес се добива и в Иран, Италия и Намибия, но до ден днешен уралският се смята за най-ценен.

Почти толкова скъп е и танзанийският гранат цаворит. Той е бледо жълтозелен, но може да бъде яркозелен или синьозелен. Открит е през 1968 г. в националния парк Цаво в Танзания. По-късно са намерени находищя и в Кения. Когато е обработен, също може да бъде сравнен по красота и блясък с изумруда.

Кафявите лекуват запек

Всеки вид гранат въздейства по различен начин на организма. И все пак всички гранати имат и общи свойства.

Всички заболявания на храносмилателната, дихателната, сърдечно-съдовата и имунната система се повлияват добре от тези камъни. Очистват организма, помагат за регенериране на увредените органи и тъкани, стимулират работата на хипофизата. Смята се, че гранатовите огърлици помагат при висока температура, болки в гърлото и продължително главоболие. Вярвало се е също, че ако бременна жена стиска в ръката си гранат, това осигурява благополучно и леко раждане.

В зависимост от своя цвят, гранатът може да повлияе върху редица заболявания:

- червеният лекува ендокринната система и храносмилането;

- зеленият - ендокринната система, нервите, кръво- и лимфообръщението;

- белият цери лигавиците, нормализира изпражненията, балансира секрецията на стомашна киселина и слюнчените жлези;

- жълтите и кафяви гранати имат благоприятен ефект при кожни заболявания, нарушено храносмилане, запек, и алергии.

Отразява злото като огледало

Гранатът е камъкът на първа и втора чакра. Той издига съзнанието на по-високо ниво. Отблъсква дисхармоничните хора от ауричната ни енергия, понякога дори твърде драстично. Отразява като огледало отрицателните вибрации и ги запраща обратно към тези, които ги излъчват към вас.

Отприщва гнева и сексуалното привличане. Привлича към вас хармоничен и сексуално съвместим партньор. Носи щастие и продуктивност. Преобразува и премахва депресията. Особено благоприятен е в ситуации на конфронтация и конкурентост. Помага срещу злоба, клевети, клюки и лъжи. Може да привлече нови и по-благоприятни възможности в бизнеса и работата. Вдъхновява и помага за нови идеи.

Най-големият цаворит в света тежи 325,13 карата. Открит е в местността Каро, Танзания. Цаворитът е разновидност на гранатната група гросулар, калциево-алуминиев гранат с формула Ca3Al2Si3O12. Наличието на ванадий или хром дават зеления цвят.

 

Легенди

Алмандин осветявал Ноевия ковчег

Познат е още от Бронзовата епоха

Гранатът е познат на човека още от Бронзовата епоха. В Древен Египет са открити гранатови украшения на над 3000 години. Персите са смятали граната за "царски камък" и гравирали върху него образите на своите царе.

Наименованието гранат споменава за първи път 1270 г. алхимикът Алберт Магнус. По-късно португалския минералог Д'Андраде прави описание на група минерали, които включват алмандин, гросулар, демантоид, пироп (вид тъмночервен гранат), спесартин и уваровит, като ги обединява под името гранати. От 1803 г. неговата класификация е приета по цял свят.

В Талмуда и в Битие в Библията се описва че в Ноевия ковчег Господ накарал Ной да вземе скъпоценен камък, който да му показва кога е ден и кога нощ, тъй като по време на Големия потоп небесните тела не се виждали. Камъкът помътнявал нощем и се избистрял денем. Според някои източници този камък е бил червен гранат, най-вероятно алмандин. Алмандинът е един от 12-те скъпоценни камъка на нагръдника на еврейските върховни свещеници.

 

Гибел застига този, който го открадне

Черният е като телефон с отвъдното

Зелените гранати развиват интуицията

Червените гранати са покровители на жарката любов. Те са символ на страст и обич, но и на вярност и приятелство. Зелените ни водят към олтара. Те опазват мира в семейството. Черните обаче действат като телефон с отвъдното. С тяхна помощ може да осъществим връзка с починалите си близки хора.

Всички видове гранат влияят по различен начин и съответно се използват за различни цели от маговете и езотериците.

Гранатът е камък на любовта, който възбужда любовните страсти и радва душата. Смята се, че червените гранати стимулират сексуалността, дават чувство на смелост, стимулират волята и издръжливостта, а също помагат за развиване на чувството за собствено достойнство. Ето как да ги използваме, според цвета им:

- Червено-лилавият помага, когато имаме нужда от кураж, за да направим важен избор. Той дава увереност в собствените сили.

- Червеният гранат е мощен талисман, който притегля любовта. Затова се препоръчва да се носи от хора, които са в търсене на голямата си любов. Той ни дава сили ни прави по-активни. Но не се препоръчва за прекалено спокойните хора, тъй като ще ги натовари с прекалена динамика.

- Зеленият гранат помага за развиването на интуицията. Предпазва от караници между роднини.

- Черният се използва от медиуми, защото улеснява връзката с душите на мъртвите.

Опасно е да се краде гранат, защото той ще навлече ужасни неприятности и дори гибел на този, който го е отнел по нечестен начин.

 

Пироп за храбрия Стрелец

Червеният може да открадне късмета на Риби и Телец

Макар гранатът да е известен като камъкът на Стрелеца, той е подходящ и за Лъва и Водолея. Лъв и Стрелец са знаците, които най-добре ще почувстват благотворното въздействие на червените гранати. За Лъва се препоръчва алмандин, пиропът е минералът на Стрелеца. Кафявите гранати са за родените под знака на Скорпиона, докато Водолеите могат да носят всички видове гранат. Според някои източници, е по-добре да се спрат на зелените.

Гранатът носи късмет на Козирога, но може да отнеме късмета на хора, родени в Риби и Телец - особено, ако е пироп.

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл