Гранати от Солсбъри открити в Сирия

В освободената Източна Гута бил намерен и хлор от Германия

Хлор, произведен в Германия, и димни гранати, произведени в британския град Солсбъри, са открити в предградието на Дамаск Източна Гута, съобщи вчера говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от РИА “Новости”.

“В освободените територии в Източна Гута сирийските правителствени сили са намерили контейнери с хлор - едно от най-страшните химически оръжия, от Германия, а също димни гранати, произведени в - забележете, Солсбъри”, обяви на редовния си брифинг Захарова.

В Солсбъри на 4 март бяха открити в безсъзнание бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Според разследването на Лондон те са били отровени с химикала “Новичок”, разработен в СССР, и на тази основа кралството обвини Москва за атаката. Впоследствие Юлия се възстанови и бе изписана от болница, а баща й излезе от кома.

Недалеч от Солсбъри се намира и британската военна лаборатория “Портън Даун”.

Захарова посочи, че е много трудно да се коментира фактът, че в Източна Гута са намерени оръжия западно производство, защото той “подронва вярата в човечността на отделни държави”. “Разбира се, тук не става въпрос за целите на държавите, а за тези политици и ръководители, които взимат подобни решения и дават съответните заповеди”, отбеляза Захарова.

Западът обвини Дамаск, че е използвал химическо оръжие в атаката си на 7 април срещу сирийския град Дума, който се намира в близост до Източна Гута. Дамаск отрече обвиненията, а Русия обяви, че няма доказателства за извършено химическо нападение. На 14 април САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушни удари по Сирия, за които обясниха, че целят възпиране на режима на Башар Асад от бъдещи химически атаки.

Захарова вчера посочи, че истинската цел на ударите е била да дадат време на екстремистите да “стегнат редиците си”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток