Грандиозни манипулации преди референдума в Трън

Агитатори обясняват, че отговорът с “Да” е за възраждането за златодобива

Пратен е сигнал до ЦИК

Отговаряйте с “Да” на референдума на 11 юни, ако искате да се възобнови златодобивът в мина “Злата” – с този лъжовен призив агитатори обикалят домовете на хората в Трън и селата в региона. За поредния опит за манипулация на общественото мнение съобщиха в писмо до Централната избирателна комисия от фирмата, която отправила инвестиционното намерение за възраждане на рудника - “Евромакс Сървисиз” ЕООД.

Всъщност отговорът с “Да” на въпроса “Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет, да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми”, означава “против”.

“До нас достигат разкази на местни жители - свидетели на разговори с възрастните хора, които ги въвеждат в заблуждение с цел да постигнат резултат в подкрепа на отговор “Да” на референдума”, обясняват от фирмата в писмото си. И допълват: “В обясненията пред възрастните хора е заявявано, че отговор “Да” на референдума означава подкрепа за мината. Всички знаем, че поради сложната формулировка на въпроса за допитването, по-благоприятен за реализацията на проекта е точно противоположният отговор. За нас това е категорично заблуждение”, гласи още сигналът.

Преди няколко дни екип на “Труд” посети Трън и разговаря с местни жители. Голяма част от тях бяха категорични, че нямат против възобновяването на мина “Злата”. То ще гарантира поминък и сигурна работа на 400 души, които ще бъдат заети в самата мина. Отделно целият регион ще се развие.

 

Опасенията на фирмата се потвърждават

Поредната атака

“За съжаление в последните седмици сме свидетели на редица примери, които потвърждават изразените от нас опасения още преди месеци. В публичните си позиции не веднъж сме заявявали, че съществува риск кампанията за местния референдум в Трън да бъде използвана за преследване на политически цели. Алармирахме, че референдумът ще бъде повод да се задълбочи противопоставянето, а не да се търси диалог и дългосрочно решение”, пишат още от “Евромакс сървисиз”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България