Гранична полиция: Набираните жени в схемата с фиктивните бракове са от ромски произход

Престъпната схема за трафик на жени с цел брак е действала от няколко години като информацията за тази дейност при нас постъпи в края на 2017 г. От тогава до 8 май бяха събирани доказателства. Това каза заместник-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов пред Нова тв. На 8 май екипи на Гранична полиция и СДВР обискират няколко адреса в София. Задържани са 4 души. Трима от български произход и един индиец. Иззети са веществени доказателства.

„От събраната информация стана ясно, че става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с набиране на момичета с български произход, които сключват фиктивни бракове. Това става на територията на Кипър, Австрия, Белгия и в Дания. Те са фиктивни, защото мъжът и жената, които сключват брак не се познават, те се срещат на подписването на гражданския брак. Задържаните са имали различни функции. Две от жените са сестри. Българските граждани са се занимавали с набирането и транспортирането на момичетата до местата, където сключват граждански брак. Момичетата са от ромски произход. На тях им е осигурявано изцяло пътуването до съответните държави, осигуряван им е престой, съответно самолетни и автобусни билети,с които са се връщали обратно в България, като са получавали определена сума за свършената работа”, обясни Росица Димитрова от Гранична полиция.

До този момент няма данни за физическо насилие върху жените, но им е ограничавано придвижването. Освен това са им отнети и личните документи за самоличност. "Имаме събрани доказателства за около 10 жени, но разследването продължава. Жените са разпитани, но те не са поискали закрила", добави Димитрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право