Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Снимка: Архив

Към финансиране с държавни пари имат апетит няколко десетки души, представляващи организации, които и в момента получават средства от чуждестранни спонсори чрез така наречените грантове - за това предупреждават в декларация от Национална асоциация "Българско Черноморие" (НАБЧ).

От там припомнят, че в края на миналата 2017 година бе възродена работата на Съвета за гражданското общество към Министерския съвет, който ще разпределя финанси от Републиканския бюджет към неправителствени организации. Именно преди месец към Съвета бе създадена и работна група, която трябва да напише правилника за отпускането на парите.

В тази група влязоха бившият директор на Природен парк "Витоша" Тома Белев и жената, с която той живее на семейни начала Веселина Кавръкова - и двамата "еколози". Още тогава представители на други НПО обявиха, че това е конфликт на интереси. Отделно организациите, които Белев и Кавръкова представляват, основно ползват финансиране от външни благодетели и европейски средства, а сега ще участват в писането на правилата и за държавните пари за НПО.

Ето цялата декларация на НАБЧ:

Задкулисни обвързаности и конфликт на интереси са на път да лишат автентичните представители на гражданското общество у нас от парите, определени за тях от държавния бюджет. В България има 30 000 граждански организации в обществена полза, регистрирани в Централния регистър на Министерството на правосъдието. През 2016 г. бяха одобрени промени в законодателството на страната, целящи държавата да подкрепи развитието на гражданското общество у нас чрез финансиране от бюджета. То ще бъде разпределяно от Съвет към Министерския съвет, правилник за дейността на който се пише в момента от работна група, създадена в последните дни на отминалата 2017 г. Медийни публикации обаче разкриха, че настоящият състав на тази работна група реално представлява само една шепа хора, опитващи се да окупират парите. Те и към момента ползват по-голямата част от финансирането на гражданския сектор в България по линия на т.нар. грантове от чужди спонсорски организации, а сега се опитват да направят същото и с държавното финансиране. Тези НПО-та са финансирани от едни и същи донори – фондация „Америка за България“ и фондации на Сорос, както и са водещи в усвояването на евросредства по оперативните програми ПРСР, ОПОС, ОПРЧР, ОПДУ. Обединява ги и фактът, че повечето от тях са били държавни служители доскоро в протестърските служебни правителства – в МОСВ, Агенция за закрила на детето и Агенция по горите. Притеснение буди и фактът, че тези личности са свързани помежду си в семейни, партийни, фирмени и граждански взаимовръзки. Като например чрез участията си в платформата "Блулинк", нерегистрираната коалицията от НПО „За да остане природа в България”, а също НПО-ата Форум „Гражданско участие“ и „Национална мрежа за децата“. Обединени са и от членство в партиите ПП ДЕОС, ПП Зелените и ПП Да България, които неуспешно се явиха на изборите за Народно събрание през 2017 г. в коалиция „Да, България“. Излиза, че реално в Съвета са представени не автентичните граждански организации, а само тези, които през годините са се доказали като професионалисти за усвояване на грантове, а не като защитници на интересите на гражданското общество. Подобни проблеми откриха националните власти и в Полша и Унгария и прекратиха тази лоша практика на монопол на протестъри - монополисти в държавното финансиране. Наскоро ЕП излезе със специален доклад за вредите от монополизира на НПО представителството от едни и същи НПО, свързани с интереси извън целите за развитие на ЕС. НАБЧ изразява силната си загриженост относно горепосочените факти и настоява да бъде извършена проверка на изнесената в медиите информация за обвързаностите между участниците в настоящия състав на Съвета. Декларираме още, че ще сигнализираме компетентните институции в ЕП и ЕК за възникналите съмнения за конфликт на интереси при сформирането на работната група.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България