Гратисчиите в София намалели с 13%

С 2000 по-малко са глобените от юни до септември спрямо същия период през 2015 г.

 

С 13% са намалели гратисчиите, които са отнесли глоба или акт за нередовно пътуване в градския транспорт в София от поскъпването на билетите през юни до септември. За 4-те месеца контрольори са санкционирали 12 193 души, докато за същия период миналата година глобените са били над 14 000. Това обясни пред „Труд“ директорът на дирекция в Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Методи Аврамов.

От транспортното дружество все още не са сигурни дали причината за спада на гратисчиите са по-солените глоби, които бяха въведени през юни. Тогава санкцията за пътник без билет скочи от 20 на 40 лв., а актът за неплащането й - от 100 на 200 лв.

Възможно е спадът на гратисчиите да се дължи и на засиления контрол в обществения транспорт и на новите карти за пътуване, обясни още Аврамов.

От юни до септември с 40% са спаднали продажбите на еднократни билети, а издаването на абонаментни пластики се е покачило рязко. За 4-те месеца са издадени с 50% повече карти на преференциални цени спрямо същия период м.г., а за редовните карти това увеличение е двойно.

Най-голям ръст се наблюдава при купуването на годишни абонаментни пластики. През цялата минала година дружеството е издало само 226 годишни карти от 500 лв., а само от юни до септември т.г. са издадени 13 506 от тези пластики на новата цена от 365 лв.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България