„Графа“ готов за трамвая

Общината обмисля как да компенсира търговците

Дейностите по ремонта са 85% готови

Ремонтът на трамвайното трасе по ул. „Граф Игнатиев“ в София е на финалната права. До 30 ноември то ще бъде готово. В момента се довършва настилката около новите релси и се работи по битумната фуга. Това отчете пред комисията по архитектура в Столичния общински съвет фирма „Джи Пи Груп“, която ремонтира зоната около ул. „Граф Игнатиев“. След като трасето е готово, трябва да бъде прието от ДНСК и оттам тестово да мине трамвай.

Готов е участъкът от площад „Гарибалди“ до „Славейков“, чака се контрол от приемателната комисия на възложителя. Работата по двата площада обаче продължава.

Изпълнителят обяви, че при изминали 47% от времето на проекта са изпълнили 86% от работата. В следващите седмици ще махат поетапно загражденията, за да имат хората по-лесен достъп до търговските обекти и сградите в района, без ремонтът да е приключил. При строителните работи, които изискват допълнителни мерки за безопасност, ще се слагат временни огради.

Ще бъде положен втори пласт асфалт по ул. „Цар Иван Шишман“ в участъка от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Паренсов“, продължава работата по тротоарите. Асфалтовата настилка ще е временна, защото ремонтът на ул. „Цар Иван Шишман“ предстои през следващата година. Тогава временният пласт асфалт ще бъде разбит, за да се постави настилката, която е по проект. Този пласт се полага за сметка на фирмата - изпълнител, разясниха пред „Труд“ от „Джи Пи Груп“. По проект тротоарът от страната на жилищните сгради и магазините, който в момента е около 1,60 м. ще бъде увеличен до 3 м., обясни проектантът арх. Радомира Методиева.

От строителната фирма докладваха, че са изпълнили голяма част от препоръките на търговците и са провели с тях среща на 9 ноември. Дървените плоскости за пешеходци се подменят с такива, които са безопасни при дъжд и сняг, увеличено е осветлението в района на 6 ОУ, вече се пускат и обновените улични лампи. За хората, които работят и живеят в района, всеки четвъртък след 11 ч. представители на строителите и проектанта приемат сигнали и дават информация във временния комуникационен център на ъгъла на улиците „Паренсов“ и „Цар Иван Шишман“.

Столичната община обмисля и как да компенсира търговците по улицата за техните загуби заради ремонта й, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Идеите не са в насока финансова помощ, а по-скоро варианти, с които да увеличат печалбите им като рекламни компенсации, научи „Труд“. В момента градската управа уточнява каква стъпка би била законово обоснована и обсъжда действията си по казуса на срещи с търговците.

Освен това, по пред комисията по архитектура беше представен и напредъкът на работата по градинките „Кристал“ и „Св. Климент Охридски“, и тротоарите на бул. „Васил Левски“ и ул. „Московска“. Там основната работа приключва до края на месеца, отчетоха от фирмата изпълнител „ПСТ Груп“. Настилките и голяма част от новото озеленяване в градините са почти готови. Ще има довършителни работи и през декември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България