Грешни пари за нашия човек

Радан Кънев, Христо Иванов и Атанас Атанасов - активно доминирани от медиите на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев

Кой плати кампанията и как осигури гласовете за Радан Кънев?

Няма как да следите политическите процеси у нас и да не сте установили как от неделя насам ангажираните с новия-стар проект на “жълтопаветния” естаблишмънт се опитват да ни убедят колко голяма победа са постигнали, като са изпратили цял един Радан Кънев в Европейския парламент. Вероятно, защото така се надяват да прикрият горчивата истина, че само няколкостотин гласа по-малко и “Демократична България” щеше отново да остане извън “А групата” на политиката. Определението е на самия Кънев, на когото в следващите пет години няма да му се налага да се чуди как да издържа семейството си с месечен доход от адвокатска практика в размер на 2500 лв. Ако е вярно признанието на новоизбрания евродепутат, споделено в предизборната кампанията. Докато пътува между София, Страсбург и Брюксел, Радан Кънев ще има достатъчно време да размишлява върху два въпроса, които ще го преследват до последния му ден като един от 17-те български представители – кой плати кампанията и как бяха осигурени гласовете за неговия “билет” до Европа?

В далечната 2005 г. в София се учредява фондация “Типинг пойнт”, която е наименувана на либералната теория за контрол над обществените настроения. Сред учредителите са политологът Иван Кръстев и банкерите Светослав Божилов и Цветелина Бориславова. Близко до тях е една от емблемите на приватизацията при Иван Костов – олигархът Иво Прокопиев. Множество анализатори сочат, че именно “Типинг пойнт” е в основата на създаването на политическия проект ГЕРБ.

В навечерието на парламентарните избори през 2009 г. Прокопиев и Божилов дори правят съвместно публицистичната телевизия Ре:ТВ, която трябва да пропагандира тезите им за развитието на страната. Малко след вота телевизията фалира, но е факт, че особено близкият до мизантропа и основател на “Отворено общество” милиардер Джордж Сорос политолог Иван Кръстев и Иво Прокопиев успяват да внедрят в първото правителство на Бойко Борисов близките до тях министри на финансите и на енергетиката и икономиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и други представители в изпълнителната власт. А желанието на Божилов и Прокопиев да влияят върху обществено-политическия живот, върху случващото се в правосъдието и медиите у нас, обаче, не само не са спрели и за миг, но апетитът им за власт значително нараства.

Когато в понеделник лидерите на партиите “Да, България”, Демократи за силна България и Зелено движение се чудеха как да отговорят на директния въпрос – дали са финансирани от Иво Прокопиев, беше ясно, че подсъдимият олигарх не би участвал пряко в осигуряването на средства за кампанията на листата, с водач Радан Кънев. Пряко, при това с възможно най-високата сума според изборното законодателство, участва обаче бивш партньор на Прокопиев - Светослав Божилов, който в последните години финансира културен сайт и получава дивиденти от различни бизнеси, повечето придобити, благодарение на Костовата приватизация, която бившият главен прокурор Никола Филчев нарича “разбойническа”. На 24 април 2019 г. Божилов дарява 10 000 лв. за кампанията на “Демократична България”, като за произход сочи “доходи от управление и контрол”.

За периода 10 април – 7 май от коалицията са декларирали пред Сметната палата общо 123 индивидуални дарения. За момента още не е ясно каква е крайната сума, която “Демократична България” е получила от свои дарители, но от данните на платформата “Отворен парламент”, създадена от организационния секретар на “Да, България” Антоанета Цонева само за платени интервюта, излъчване на клипове и публикации в телевизии, радиа и сайтове, коалицията е платила почти 200 000 лв. Твърденията на партийните лидери на “Да, България” Христо Иванов и на ДСБ Атанас Атанасов, че не са имали достатъчно средства за кампанията не отговарят на истината, защото е видно, че “Демократична България”, макар да не получава и един лев субсидия от държавата, е платила повече от три парламентарно представени партии – ДПС, НФСБ и Атака, както и спрямо партия “Възраждане”, която заради получения над 1% на последните парламентарни избори, също се издържа основно от бюджетната субсидия от държавата.

От данните в Единния регистър на Сметната палата, които за момента не съдържат финансова информация, става ясно още, че за нуждите на кампанията от коалицията са наели една от най-популярните и съответно най-скъпи рекламни агенции, които работят на българския пазар. “Демократична България” са плащали и за наем на билбордове. Особено активни от обединението между ДСБ, “Да, България” и Зелено движение бяха и в социалните мрежи, като дори наеха доскорошния телевизионен водещ Милен Цветков, за да прави политически интервюта във Фейсбук. Всичко това показва, че за да покрият разходите за презентиране на кандидатите си в рамките на едномесечната предизборна кампания, от трите партии е трябвало да осигурят сума, която като минимум е два пъти по-висока от тази, на която възлиза издръжката на “Да, България” за цялата минала година или поне 300 000 лв.

Логично следва въпросът – кои са другите дарители, освен Светослав Божилов, които са осигурили още поне 290 000 лв.?

От публичния регистър е видно, че в периода между 10 и 23 април “Демократична България” отчита около 70 дарения на средства между 10 и 500-600 лв., със значителен превес на тези под сто лева. За този период има само три по-сериозни дарения, които са направени от фигуриращия в няколко търговски дружества Емил Емилов Георгиев, който първо дарява 5000, а по-късно още 2500 лв. Като произход на средствата са посочени сделки с недвижим имот. Друг от по-големите дарители се оказва и известният протестър, учредител и деен участник във всяка инициатива на “Да, България” Георги Илиев, кой отделя 3000 лв., получени от дивидент. През 2018 г. Илиев, който е баща на четири деца, също е сред дарителите на партията със сумата от 7800 лв.

В един и същи ден – 23 април, IT-специалистът и протестър Иво Мирчев и, както става ясно от негова публикация в блога му, близкият му приятел Росен Димитров даряват общо 19 500 лв. Както преди две седмици в-к “Труд” разкри, Мирчев е сред най-щедрите дарители на “Да, България”. През 2018 г. Мирчев бе успял да дари 10 000 лв. за издръжката на партията, включително и за заплатата от 1500 лв., която  лидерът Христо Иванов обяви, че получавал на месец. Тази година сумата е с 500 лв. по-малка, а като произход на средствата е посочена сделка с недвижим имот. От Имотния регистър става ясно, че на 16 ноември 2018 г. Мирчев действително продава магазин от 42 квадрата в търговски център в “Люлин”. Настоящата година е третата поред, в която Иво Мирчев инвестира в партийно строителство, защото през 2017 г. като неуспешен кандидат за народен представител в предсрочните парламентарни избори той отново дарява 9900 лв. Сметката показва, че за последните три години Иво Мирчев е дарил собствени средства в общ размер на 29 400 лв. Изглежда да се занимаваш с политика не само, че не носи печалби, а изисква солидни инвестиции, поне ако се съди по баланса на Мирчев. Има и друго възможно обяснение – тъй като Мирчев има възможност да докаже произхода на средствата, парите, които регулярно дарява, просто да са му предоставени в брой.

Изглежда обаче Иво Мирчев е успял да увлече в хобито си да дарява лични средства за партийна пропаганда освен приятеля си, но и своя съдружник в търговско дружество “Ди Ес Ай” Деян Петков, който също е сред солидните дарители за кампанията на листата с водач Радан Кънев. Посочено е, че Петков е дарил 9 999 лв., но документа за произход на средствата е нечитаем.

Отчетливо впечатление прави, че в деня, в който някогашният съдружник на Иво Прокопиев в Ре:ТВ Светослав Божилов дарява 10 000 лв., а именно 24 април, на следващия ден – 25 април, “Демократична България” отчита рязко повишаване на постъпленията. Появяват се още около десет души, които даряват общо около 70 000 лв. Имената на проявилите щедрост е интересен. Сред тях е актьорът Веселин Калановски, който също бе неуспешен кандидат за депутат от “Да, България” през 2017 г., със сумата от 9000 лв., получени от възнаграждения, заплата и наем. Графичният дизайнер и член на ръководството на “Да, България” Дмитрий Иванов дарява 6850 лв. от трудови възнаграждения. Архитектът и активист на “Да, България” Миролюб Петрински също дарява 9 600 лв. Популярната със “златните заменки” на няколко панелни боксониери срещу апетитния имот в “Лозенец”, на който сега са кортовете “Малееви”, майка на трите сестри Малееви - Юлия Берберян, дарява 3000 лв. от заплати, лихви, дивиденти и наследство. Има още няколко дами, които попълват декларации за дарения на суми между 5000 и 10 000 лв. Една от тях е Ана Здравкова Велева, която дарява 8500 лв., като за произход на средствата отново сочи сделка с недвижим имот, досущ като Иво Мирчев и като Емил Емилов Георгиев. И това далеч не е случайно, защото, както се оказва, Ана Велева и Емил Георгиев са семейство, което има богата история с недвижими имоти, особено в района на “Панчарево”, където имената им се свързват с друг от дарителите за “Демократична България” - Миролюб Петрински, както и с бившия министър на отбраната в кабинета на Иван Костов Бойко Ноев, добил популярност и с честите си посещения в кабинета на укриващия се фараон Цветан Василев, както и с ръководителя на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов, банкера Левон Хампарцумян и т.н. Сумата от 10 000 лв. дарява и Александра Георгиева Маркова от Дупница, която сочи, че парите са от трудови възнаграждения и хонорари както лични, така и на съпруга й.

Оказва се, че освен крупни дарители на “Демократична България”, съпрузите Емил Георгиев и Ана Велева, както и Александра Маркова, са сред българите, които в навечерието на изборите за Европейския парламент проявяват неистовото желание да гласуват докато плажуват по гръцкото черноморие и по-конкретно в Никити, където е отворена специална секция. Факт е, че на изборите в Никити гласуват 736 български граждани, от които половината подкрепят листата на “Демократична България”. Висока избирателна активност се забелязва и в още три избирателни секции в южната ни съседка, които дават възможност за осъществяването на изборен туризъм.

Характерното за този тип гласуване е възможността част от реализиралите правото на вот да го направят два пъти: веднъж по адресна регистрация и втори път - като туристи в специално създадените секции на няколкостотин километра или на 3-4 часа път в Северна Гърция. Разбира се, дали има злоупотребили е трудно да се установи, без да се извърши нарочна проверка от компетентните институции, които бързо може да установят дали нужните няколкостотин гласа на Радан Кънев, за да бъде в следващите пет години член на Европейския парламент, не са осигурени от изборни туристи.

На някого може да му се струва, че сумите, които “Демократична България” е получила от неколцина свързани дарители, както и възможните няколкостотин гласа “бонус”, може да изглеждат пренебрежително малки, но претенциите за морал и честност в обществените отношения, с които Радан Кънев и Христо Иванов и най-вече активно доминиращият ги (официално през медиите му) Иво Прокопиев непрестанно парадират, изискват разкриването на истината, колкото и неприятна да се оказва тя за тях. Такава е истината, че всъщност Радан Кънев стана евродепутат с около 25 000 гласа по-малко, отколкото неговият съпартиец Светослав Малинов спечели мандат в ЕП през 2014 г. Иначе, няма проблем точно киснещият в политиката от 20 години Атанас Атанасов да продължи да твърди, че “Демократична България” е напълно нов проект, защото това е точно толкова вярно, колко и странното твърдение, че Стефан Тафров е бил “Царя на ООН”. Споменаването на Тафров, който въпреки желанието му не успя да изпревари с преференциален вот Радан Кънев, изисква да отчетем, че според неокончателните данни в регистъра на Сметната палата, бившият дипломат е платил лично предизборната си кампания. За да се рекламира Тафров е дарил 23 640 лв., но засега ще му се наложи да остане в София, вероятно за да се готви за участие в наближаващия гей-парад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи