Григор взе реванш №1

Жребият отреди тежък път на Григор Димитров на Откритото първенство на Австралия, но той крачи уверено по него. Българинът сложи начало на серията реванши като повали Андрей Рубльов в третия кръг от мъжката схема. Тенисист №3 в света спечели с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 срещу 20-годишният руснак, който бе последният, побеждавал го на Голям шлем. Талантът надигра Димитров в 3 сета на Ю Ес Оупън през септември и се опита да го направи отново, но този път българина взе своето.

Мачът се игра при много тежки условия – жегата бе страхотна, а слънцето светеше точно над централния корт „Род Лейвър Арена“. Дори зрителите се бяха оттеглили там, където козирките хвърляха сянка, но двамата тенисисти нямаше как да последват примера им.

Още от първия сет стана ясно, че битката ще е драматична. Рубльов проби в първия гейм, но Григор обърна за 3:2. Българинът бързо успя да нагоди ударите си към играта на противника и с решителен пробив в 8-ия гейм спечели сета.

Началото на втория пък даде надежди, че мачът може да се окаже изненадващо лесен – 2:0. Руснакът обаче беше решен да покаже, че неслучайно минава за една от големите надежди на световния тенис в следващите години. Той увеличи агресията и постави на тясно Димитров със силните си плоски удари. Опрян до стената, хасковлията започна да греши подобно на предишния си мач в турнира с американеца Макензи Макдоналд.

30-ият в схемата измъкна втората част, в края на която се видя, че и двамата имат много сериозни проблеми на корта. Грешките зачестиха, а шансовете, които великодушно си разменяха като подаръци, моментално бяха пропилявани с непремерени удари. Особени проблеми имаха при сервиса. Григор завърши мача с 15 двойни грешки (срещу 13 аса), а съперникът с 13 (и само 4 директни точки). В този момент обаче българинът показа по-здрави нерви. Въпреки че блестящото слънце му „отне“ 4 сетбола в края на третата част, той запази спокойствие и не се поддаде на напрежението.

От другата страна на мрежата се настани смущението. Рубльов започна все по-често да проявява признаци на раздразнение, а и топлината очевидно не му понесе в края на адския маратон. Димитров пък и за миг не намали темпото и след всеки пропуснат шанс си осигуряваше нов. По същата рецепта той взе и четвъртия сет, с което се спаси от нова петсетова битка в разстояние на два дни. Победата е 19-а за Григор на Аустрелиън оупън, с което той надмина българския рекорд на Мануела Малеева.

„Сега отивам в ледената вана, за да видя кой ще е следващият ми съперник“, заяви Димитров след мача.

А няколко часа по-късно стана ясно, че родният ас ще има шанс за нов реванш в Мелбърн. Местната звезда Ник Кириос също си проправи път към осминафиналите след победа със 7:6 (5), 4:6, 7:6 (6), 7:6 (5) над Жо-Вилфред Цонга (Франция). Именно първата ракета на домакините нанесе единствената загуба на Григор тази година – на полуфинала в Бризбейн, където българинът сдаде титлата. Скандалджията е в противоречиви отношения с австралийската публика, но успя да се опази от провокации и да се наложи над идола си от детството след 3 тайбрека.

Въпреки поражението в Бризбейн, Григор води с 2-1 победи в директните мачове между двамата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт