Григор е трети в света, но №1 у нас

Григор Димитров влезе в елитния клуб на спортистите, избирани повече от веднъж за №1 на България. Първата ни ракета в тениса заслужи признанието на медиите отново в 60-то издание на допитването, организирано от „Нове АД Холдинг“. Хасковлията изпраща най-силната си година, в която спечели заключителния „Мастърс“ в Лондон и стигна до трето място в световната ранглиста.

През 2014-а Димитров също бе победител в анкетата, с което се нарежда до Румяна Нейкова, vesela-dimitrova1Станка Златева, Серафим Тодоров, които по два пъти става спортисти на България. Рекордьор по този показател е легендата Стефка Костадинова, печелила 4 номинации.

А за втора поредна година треньор №1 на Българя в традиционната анкета на „Труд“ е наставник на ансамбъла ни по художествена гимнастика. Този път на върха е Весела Димитрова, която пое отбора от началото на сезона и след впечатляващи резултати спечели с 84 гласа. В 34-то издание на допитването участваха 43 медии, а името на треньорката бе посочено в 30 от анкетните карти.

Миналата година класацията бе спечелена от нейната предшественичка Ина Ананиева, която изведе тима до бронза на олимпиадата Рио 2016.

Димитрова започна сезона със замах. Още на първата световна купа в Италия през април гимнастичките спечелиха злато в многобоя. А на шампионата на планетата отново в Пезаро се отчетоха със сребро в многобоя и бронз на отделните уреди.

По традиция треньор №1 получи картина, избрана от главния редактор на „Труд“ Петьо Блъсков. Творбата е „Мелнишки пирамиди“ на Георги Петров.

През този сезон анкетата бе изключително оспорвана, като за първото място спориха 17 специалисти. А призовата тройка се допълва от Дани Валверду, треньор на Григор Димитров и Станимир Стоилов, наставник на казахстанския футболен тим „Астана“. Двамата останаха в подножието на върха в най-оспорваната анкета от началото на века с минимален пасив от първото място (виж таблицата). В утрешния брой на вестника четете интервю с треньор №1 на България за 2017 г.

Очаквано ансамбълът по художествена гимнастика бе обявен за отбор на годината. А Ружди Ружди, който спечели световна титла с рекорд в тласкането на гюле заслужи приза за най-добър спортист с увреждания.

Топ 10 на спортистите

1. Григор Димитров (тенис)

2. Радослав Янков (сноуборд)

3. Невяна Владинова (художествена гимнастика)

4. Антъни Иванов (плуване)

5. Даниел Асенов (бокс)

6. Александър Везенков (баскетбол)

7. Владимир Илиев (биатлон)

8. Боян Петров (алпинизъм)

9. Владимир Далаклиев (таекуондо)

10. Тихомир Иванов (лека атлетика)

Най-добрите треньори:

1. Весела Димитрова (художествена гимнастика) 84 т.

2. Дани Валверду (тенис) 79

3. Станимир Стоилов (футбол) 77

4. Антонина Зетова (волейбол) 43

5. Георги Атанасов (сноуборд) 42

6. Иван Петков (волейбол) 20

7. Николай Вакареев (плуване) 8

8. Пламен Трънски (таекуондо) 7

9. Димитър Мутафов (бокс) 6

10. Ангел Стойков (футбол) 5

11. Николай Киров (футбол) 4

12. Веселин Великов (футбол) 3

Николай Захаров (биатлон) 3

Петър Касабов (борба) 3

15. Любомир Минчев (баскетбол) 1

Петър Хубчев (футбол) 1

Стамен Белчев (футбол) 1

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт