Григор е шампионът на шампионите (обзор)

Григор Димитров си свърши работата докрай. Родният ас грабна най-голямата титла в кариерата си досега – трофея от АТП финалите в Лондон и доказа, че 2017-а е най-силната година в кариерата му. Досега.

„Шампион на шампионите!“, го нарече доскорошната ни първа ракета при дамите Цветана Пиронкова, негова бивша съотборничка в „Хопман Къп“ и му пожела този успех да е само началото на още по-големи триумфи.

На финала новият №3 в света повали стария си познайник и „клиент“ Давид Гофен, но успехът не дойде толкова лесно, колкото онова 6:0, 6:2 от мача им в груповата фаза. Белгиецът не на шега предупреди, че битката за титлата няма да има нищо общо с предишния двубой. Но Димитров се оказа подготвен за това.

„Финалът беше тегав, но както казах и преди, мач с мач не си прилича – призна българинът. – Очаквах нещо по-различно от него и наистина той го показа. Най-важното за мен е, че успях да спечеля. Все едно как точно - дали с грозна игра, дали с нещо друго. Просто исках да спечеля този мач на всяка цена. И дадох всичко от себе си, за да успея.“

Битката се завърза от първия сет. След размяна на пробиви Гофен поведе с 3:1, а Григор изравни за 4:4. С повече борбеност и самочувствие българинът нанесе удара си в 12-ия гейм. След 10-минутно сражение той реализира петия си шанс да поведе в резултата.

Съперникът обаче не се отказа. Гофен  успя да предотврати пълния провал в началото на втория сет и се държеше равностойно до 3:3. С изобретателна игра дребният белгиец на моменти успяваше да обърка плана на Димитров. Нещо повече - направи решителен пробив за 5:3, а малко по-късно изравни сетовете.

И така само подразни българския лъв. Григор заигра още по-настъпателно в третия сет и се добра до пробив за 4:2.

„Може би тази точка за пробив в третия сет се оказа решителният момент в мача – довери после българинът. – Мачът се движеше ту в едната, ту в другата посока. Знаех, че трябва да направя нещо, защото той наистина сервираше много добре.“

До края не се мина без драми. Димитров стигна до шанс да затвори мача на сервис на противника, но пропусна на три пъти. Това обаче не го обезкуражи или разконцентрира. И пет минути по-късно българинът довърши започнатото със собствено подаване.

„Бях малко уморен, трябваше да изиграя няколко мача срещу солидни съперници – призна българинът след щастливия край. – Мисля, че през цялата седмица поддържах високо ниво. Видя се, че в края на мача бях нервен, но това е нормално. Щастлив съм, че завърших силно годината.“

Триумфът му бе посрещнат с възторг и от неутралните фенове в зала „02“, а многобройната българска агитка по трибуните избухна в овации.

„Честно казано, тук се чувствах малко като в София с всичките тези знамена – заяви шампионът, който си припомни и втората от петте си срещи с Гофен тази година – успехът на финала в София през февруари. – Беше чудесно. Със сигурност мачът в София бе малко по-добър от моя страна, но като че ли днес залогът беше по-голям.“

След титлата се заредиха поздрави. „Един българин показа как с много труд, упоритост, дух и вяра се постига победата“, написа президентът Румен Радев във Фейсбук. Официално поздравление поднесе и Добри Беливанов, кметът на Хасково.

„Колкото по-дълго чакаш, толкова по-добро е чувството“, пък бе коментарът на немската легенда Борис Бекер. Висока оценка „вдигна“ и бившият треньор на българина Рождър Рашийд, който бе в основата на успехите на Димитров през 2014-а. „Беше свеж през цялата седмица и завърши годината, както я започна – с победа“, написа австралиецът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт