Григор: Изживявам мечтата си да играя с най-добрите в света

Тренировката на Григор Димитров забави с близо 25 минути срещата му с медиите в „Арена Армеец“. А подготовката водеше френският специалист Себастиан Дюран, който се грижи за физическата форма на Гришо. Още с пристигането си в петък първата ни ракета в тениса опита настилката в залата и остана доволен. А младата ни надежда Александър Лазаров имаше щастието да си партнира на корта с полуфиналиста от откритото първенство на Австралия. Първият мач на Григор от „Гаранти Кози София оупън“ е в четвъртък. Ето какво сподели Димитров пред журналистите. Първите думи бяха негови.

Съжалявам за закъснението. Гледам да се аклиматизирам по-бързо.

Имате нов треньор Дани Валверду. Какво той промени у вас?

С него имаме едни и същи виждания. Стараем се според настилката и обстановката да намерим различни варианти за отигравания, а не да се ограничавам само с една опция. Тренирахме без почивка, дори и след мачовете. Това е само в мой плюс, защото се чувствам по-уверен и щастлив, че съм си свършил работата.

В Мелбърн бяхте перфектен технически, физически и тактически. Постигнахте 10 поредни победи в началото на годината. И все пак кой е най-големият ви прогрес?

Постоянството по време на мачове. Научих се при различни резултати, например равенство или изоставане, да не губя психическата си концентрация. Започнах да предугаждам играта на съперниците, вземах правилните решения в определени ситуации, движех се вече доста по-добре на корта. И много по-добре започнах да избирам, кое от моите оръжия да използвам. Но всичко това е плод на много тренировки и постоянство.

На 13 години сте казали на баща си, че ще успеете в тениса. Сега чувствате ли се успял?

В момента изживявам мечтата си да играя тенис и да се състезавам с най-добрите.

Коя е най-смелата ви мечта?

Да спечеля турнир от Големия шлем, а защо не и да стана №1 в света. Възможно е, само трябва да продължавам по същия начин.

Какво си казахте с Рафаел Надал в приятелската прегръдка след полуфинала в Мелбърн?

Насърчи ме, че ако продължавам в същия дух, един ден ще спечеля турнир от Големия шлем. Всъщност този мач може би 20-30 пъти го изиграх мисловно в главата ми. Все се питах дали нещо не съм свършил както трябва. Разбрах, че съм направил всичко, за да спечеля този битка. И това беше най-хубавото.

Борис Бекер каза след мача, че ви е фен №1. Планирате ли да го включите в екипа си?

Не съм мислил. В момента с моя щаб имаме много силна връзка и всеки си знае работата в детайли. А за в бъдеще, ще видим. Но с Дани ще чувствам щастлив.

Как видяхте през вашите очи победата на Роджър Федерер?

(смее се) Това беше мечтата ми да играя срещу него. Трудно гледах този мач. Все пак за Роджър това е 18-та титла от Големия шлем. След срещата с Рафа той ми изпрати съобщение. Много специално за мен, защото беше от легенда към тенисист. Много ме зарадва.

Лесно ли се забравят такива моменти като финала в Истанбул миналата година, когато изпуснахте нервите си и счупихте 3 ракети?

Нямам друг избор, защото следващата седмица ме чака нов турнир. Но и това, което стана там го оценявам и беше полезно за мен.

Има ли разлика в мотивацията ви, когато вашата приятелка Никол Шерцингер е на трибуните, и когато не е там?

Мотивацията идва изцяло от мен. На корта аз съм сам така или иначе. Всичко останало е второстепенно. Важното е, че семейството ми е до мен.

Ще играете пред родна публика, има ли напрежение у вас?

Вълнувам се, няма смисъл да крия. Винаги съм се гордял, че съм българин и се радвам, че ще играя пред български фенове. Знам, че към мен има много очаквания. Затова цялата дисциплина трябва да ми е на ниво, за да се представя по най-добрия начин.

Покрай вашите успехи доста деца у нас се запалиха по тенис. Склонен ли сте да им помагате?

Вече тренирах с един от тях - Александър Лазаров. Ако мога да допринеса за тяхното развитие по някакъв начин или да дам съвет, винаги са добре дошли.

Може ли да се каже, че преди година-две бяхте ефектен тенисист, а сега сте ефективен?

(смее се) Може, може, определено може. Играта ми се подобрява, всичко върви по план. Много е важно да си постоянен и да даваш всичко от себе си, пък резултатите рано или късно ще дойдат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт