Гримът като терапия

Грижата за визията пази от депресия, повдига духа на жени, преживели тежко заболяване, твърди гримьорката Лилит Хуршудян

Жената трябва винаги да се грижи за красотата си и това съвсем не е някаква излишна суета, а начин да поддържа самочувствието и увереността си, категорична е Лилит Хуршудян. Арменката се е посветила на тайните на женското очарование и да учи жените  как да изглеждат по-млади и привлекателни при всякакви ситуации - в сватбения ден, на вечерно парти, на работа или пък когато здравословни проблеми се отразяват на визията им. За втора поредна година тя проведе курсове по грим у нас, а за следващата планира обучение на професионални гримьори.

Хуршудян е личен гримьор на повечето звезди в Армения. Тя е известна и с умението си да прави грим на ниво пластична операция и така умело променя визията на човек, че дори най-близките му остават приятно шокирани. Нейният грим се харесва дори на легендата на визажа, всепризната за номер едно в света Пeт Макграт, креативен директор на Procter & Gamble, която прави макиажа на марки като Prada, Miu-Miu, Calvin Klein, Giorgio Armani, Chirstian Dior, Dolce&Gabbana, Versace, Valentino, Gucci, Louis Vuitton.

Почитателите на Лилит от Америка и Германия си записват часове при нея и чакат по няколко месеца, за да се докоснат до нейното майсторство.

За хората със здравословни проблеми и особено за жените е изключително важно как изглеждат. Визията им може да ги потисне и те да се почувстват още по-нещастни или пък да им вдигне самочувствието и да ги успокои до известна степен.

Ето защо при наличие на някакво заболяване, което се отразява видимо и на външния вид, е здравословно да се обръща много повече внимание на визията, за да не изпада човек в депресивни настроения. Грижата за визията може да се превърне във вид терапия за болния и донякъде дори да отклонява вниманието му от проблема. Това важи особено при жените, които винаги полагат много повече грижи за външността си.

Важно е гримът да се прави задължително всеки ден, така че дамите да виждат в огледалото поддържаната си външност. Това ще им помогне да не се отчайват и сломяват, а да съхранят духа си. Известно е, че тялото следва духа.

Веждите

Двете най-важни неща, които променят визията на всеки човек, са веждите и миглите, подчертава Лилит. Веждите, в зависимост от това как са направени, са способни или да състаряват, или да подмладяват. Да правят хората да изглеждат тъжни или по-ведри. А понякога - грозни и даже гротескни.

Жените, които нямат вежди например, трябва да виждат себе си в огледалото всеки ден с вежди. Ако позволява заболяването, те могат да си татуират вежди с форма, близка до естествената. Разбира се, има значение на какъв специалист ще се доверят. Тези вежди се запазват за 1 година, след което могат да се правят корекции.

Ако заболяването не позволява да се татуират вежди, тогава може да се използват специални гелове, които се предлагат от водещи фирми. Молив също може да се използва, но той се изтрива много по-бързо за разлика от гела, който е доста по-траен. Върху гела може да се нанесат сенки в същия цвят, за да стои по-естествено.

Миглите

Тези, които въобще нямат мигли, могат да очертаят контура на клепача с кафяв молив. Задължително кафяв, който визуално ще създаде илюзията, че човек не е съвсем без мигли, издава тънкости Лилит. Ще промени положително израза на очите. Още по-добре ще се получи, ако този молив лекичко се размаже нагоре по клепача с четчица и тогава илюзията ще е по-пълна.

Добре е тези, при които миглите частично са се запазили, да се консултират с професионален визажист, който да им постави отделни снопчета мигли. С тях очите ще изглеждат по-естествено. Сега не са модерни плътните тежки изкуствени мигли. А за хората със здравословни проблеми те не се препоръчват, защото ще им пречат и ще ги нервират, тъй като ще дразнят очите. Когато се слагат малки снопчета, усещането е различно и визията веднага се променя. Тази манипулация се прави по специален начин и няма вредно въздействие върху очите и здравето на хората, преминали химио- и лъчетерапия. Те обаче не бива да се мокрят. На две седмици могат да се добавят нови снопчета. Процедурата не е скъпа.

Тези, които имат останали мигли, могат да ги удължат, но този начин не е много подходящ за болни хора, защото се усеща лепилото, когато миглите растат. Случва се и да се преплитат. Процедурата изисква търпение, тъй като трае около 2 часа.

Тенът на лицето

Когато човек е болен, кожата му придобива сивкав, землист цвят. Ето защо фон дьо тенът за тези хора трябва да е по-светъл –розово-прасковен.Този нюанс ще неутрализира сивия цвят. Задължително е най-напред да се нанесе база. Фон дьо тенът не се слага направо върху кожата.

Около очите се нанася коректор, за да се прикрият сенките и торбичките. Отново нюансите са светли – пъпеш, кайсия, за да се придаде на кожата по-жив цвят. Най-отгоре се слага лека пудра за фиксиране на грима.

Ружът също е светъл, с розов или прасковен нюанс, който освежава и придава отпочинал вид на лицето. Визията на болния човек веднага се променя.

По-лек и естествен грим

Хубавото е, че все още модните тенденции налагат по-лек и естествен грим. Целта е лицето да е видимо обгрижено и поддържано, но макиажът да е направен с малко количество продукти. Актуалните тази година вежди не са силно подчертани и натрапчиви. Ефектът не се постига само с една линия. По-красиво е те да изглеждат като сресани и косъмчетата им да се забелязват. Миглите също не са толкова натрапчиви. Ако са изкуствени – добре е да са на снопчета, а не плътни. Лицето и устните не са вече матови, а с естествена лъскавина, която придава по-младежки вид. За устните се използва повече гланц.

Новото е във вечерния грим, където се използват ярки и по-дръзки цветове – жълто, оранжево, зелено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл