„Грипен Е” изстреля първата си ракета

„Грипен Е” успешно приключи първите тестове, доказващи способността на изтребителя да пуска и изстрелва външен товар. Те бяха проведени на полигона „Видсел” в Швеция, съобщават от Сааб.

По време на изпитванията беше проверено изхвърлянето на един допълнителен резервоар с гориво и едно изстрелване на ракетата въздух-въздух „IRIS-T”.

„Като пилот, който лети с товар като допълнителен резервоар и ракети, е важно да мога да предоставям данни, за да може да се оцени представянето на изтребителя с този товар на борда. Този тест дава също възможност да се оцени ефектът върху изтребителя при качване и разтоварване на товар. Основният тест, разбира се, беше да видим как ще изстреля оръдието. Това ще ни доближи до етапа, в който изтребителят ще готов да бъде оперативен“, каза Маркус Вандт, тестови пилот.

През юли тази година бяха проведени тестове, при които оръжията само се носят, без да се изстрелват. „Грипен Е” има оръжия за всякакъв тип мисия. Той може да носи контейнери и сензори за разузнаване и специални мисии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа