Грипна епидемия и в Благоевград

Висока заболеваемост в още 6 области

Най-много болни има в Пазарджик

След Перник и Пазарджик, в област Благоевград също официално бе обявена грипна епидемия. Такава има и в общините Димитровград, Трявна и Друново, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Висока заболеваемост се отчита в областите Пловдив, Стара Загора, Габрово, София, Русе и Силистра. Картината е динамична, като Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели.

В цялата страна заради грип вчера бяха затворени 142 школа, съобщиха от просветното министерство. Днес няма да учат в Пазарджик, а в Пернишка област, където първи обявиха епидемия, се очаква децата да са върнат в клас.

От РЗИ-Благоевград отчитат драстично завишаване на заболелите от грип и в община Петрич и прилежащите населени места. Обстановката е предепидемична, казаха от здравната инспекция в Благоевград. В Сандански епидемичните стойности са 97 на 10 000 население, в община Разлог и Гоце Делчев заболеваемостта е под 50 на 10 000.

Националната референтна лаборатория е доказала в четири проби от област Сливен нов щам на вирус от група Б – „Виктория“. 84% от случаите са от тази група. При нея се наблюдава усложнение, което засяга централната нервна система.

Близо половин милион души се очаква да се разболеят от грип през този сезон. В момента най-много болни има в област Пазарджик - 328 на 10 000 души.

Грипът започва внезапно. В рамките на два-три часа губиш сили, болят те мускулите, ставите и главата. Сред симптомите са и кашлица, тежест в белия дроб, както и болки в гърлото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве