Грипът захапа половин България

Епидемията обхваща цялата страна в края на януари

Вируси и лошо време опразниха стотици класни стаи и забавачки

Симптомите - болки в мускулите, отпадналост, главоболие

Четири области на страната са обявили грипна епидемия към 15 януари – Бургас, Стара Загора, Шумен и Силистра (със стойности 280-300 болни на 10 000). Прекратени са свижданията в лечебните заведения, както и женските и детски консултации. Пред обявяване на епидемия са областите Русе, Ямбол, Перник, Пазарджик, Варна. Повишава се заболеваемостта в София, Плевен, Враца, Смолян, Сливен и др.

Издадени са препоръки към лечебните заведения за извънболнична помощ – медицинските центрове, диагностично-консултативните центрове, както и тези за спешна медицинска помощ, при възможност да разкрият грипни кабинети и да спрат профилактичната дейност и ваксинации.

Заради висока заболеваемост и лоши метеорологични условия вчера беше преустановен учебният процес в 143 училища и детски градини. В грипна ваканция от 16 до 18 януари включително излизат школата в област Стара Загора, област Шумен и община Силистра, съобщиха от Министерството на образованието.

Пикът на грипа се очаква в края на януари и началото на февруари, когато вълната ще обхване почти цялата страна. Още през декември точна прогноза за динамиката на заразата през януари направи пред „Труд” проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В условията на нарастваща заболеваемост експертът препоръчва използване при нужда на противогрипни препарати. В момента на нашия пазар са достъпни два вида – единият под формата на таблетки, а другият – тип помпичка с инхалаторно ползване.

Щамовете, които върлуват, са от тип А - H1N1 (Калифорния, близък до т.нар. свински грип) и H3N2, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И двата бяха включени в състава на противогрипната ваксина, която беше разработена за настоящия есенно-зимен сезон.

Характерни симптоми при грип са болки в мускулите, отпадналост, главоболие, втрисане, раздразнителност към светлина. Вирусът поваля буквално за няколко часа като при зараза най-важно е да се идентифицира причинителят, категорични са експертите. Антибиотиците не са решение срещу грип, освен в случай на настъпили усложнения и по преценка на лекуващия лекар.

Нехарактерното за грипа тази година е, че у нас той настъпи с щамове от тип А, вместо от тип Б, както беше през последните години, каза още проф. Кантарджиев.

 

Отделенията са препълнени

В шуменската болница слагат допълнителни легла

02-4Вълна от пациенти с респираторни заболявания отчитат в МБАЛ-Шумен и засега ръководството овладява ситуацията и се справя с допълнителни легла. Такива се поставят както в болнични стаи, така и в някои кабинети, които в другото време се ползват само за изследвания. Настаняват се болни с настинки и в допълнителен сектор на 10-ия етаж. Капацитетът на вътрешно отделение е 48 легла, а приетите са 60, каза зам.изпълнителният директор д-р Недко Тодоров. Непрекъснато се изписват и приемат нови пациенти. Запълнен е капацитетът и на детско отделение, но все още има резерви за прием пак с допълнителни легла.

От началото на годината, за две седмици, в шуменската болница са били приети 210 души с респираторни заболявания. За същото време на м.г. са били двойно по-малко - 103-ма. Тази година грипната вълна дойде по-рано, миналата година напливът е бил през февруари, отчита д-р Тодоров.

Той обаче уточнява, че хората с доказан серологично грип от тип А, са 7 души и те са настанени в инфекциозно отделение на шуменската болница.

“Ситуацията не е обичайната, но катастрофална не може да се нарече”, казва д-р Тодоров.

Коридорите на ДКЦ-1 в Шумен са пълни с чакащи болни пред кабинетите на джипитата. Хората негодуват срещу системата в здравеопазването. Някои от джипитата раздават маски на пациентите, за да не се разнасят зарази.

РЗИ-Шумен обяви грипна епидемия в региона от понеделник заради завишена заболеваемост от 244 болни на 10 000 души и обяви, че са засегнати хора от всички възрасти. От инспекцията препоръчаха да се обяви грипна ваканция от 16 до 18 януари.

 

Пневмонии и усложнения

Висока заболеваемост в Бургас и Стара Загора

Ваканцията може да бъде удължена

В понеделник в Бургас бе обявена грипна епидемия, а резултатите, които получаваме във вторник за заболелите тогава хора, е още по-висока от предходните дни. Това съобщи пред “Труд” шефът на РЗИ в Бургас д-р Георги Паздеров.

92 са били случаите на грип в града в понеделник, миналата седмица, а този те са вече 167. В петък Противоепидемиологичния щаб ще заседава отново и е напълно възможно мерките да се удължат.

Над 15% от учениците отсъстват заради грипа, като щамът протича с последващи усложнения, тежки бронхити и бронхопневмонии, и според медиците засяга най-вече деца от 0 до 14 години.

Старозагорска област е първата в страната, която обяви грипна епидемия. Мерките по прекратяване на учебните занятия се взимат заради регистрираната висока заболеваемост през последната седмица - 265 на 10 000 души население. Има и шест изолирани грипни щама А H3N2, съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионална здравна инспекция – Стара Загора. Тя добави, че се увеличават и случаите на пневмонии, които са резултат от самолечение или забавено лечение на вирусни инфекции.

 

Превантивни мерки

В Търговище рекордьори по ваксини

Антоанета Марчева

ТРУД, Търговище

Повече от 5 години в област Търговище не е имало грипна епидемия и към момента заболяемостта е нормална за сезона. За миналата седмица е имало 122 заболели на 10 000 души население, сочат данните на РЗИ. Стойностите, които бележат предепидемия са над 200-220 заболели.

През последните години до общи ваканции за областта не се е стигало. И миналата, и предходната година в областта не е бил засечен грипен щам.

Едно от обясненията е големият процент поставени противогрипни ваксини. Само в РЗИ-инспекцията са били поставени ваксини на около 800 души. Отделно цели колективи на предприятия и учреждения също са се възползвали от тази превантивна мярка, много хора си купуват и сами ваксините.

Болни от респираторни вируси и усложнения има значителен брой, казаха пък от областната болница.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве