Гробницата на Тутанкамон разкрива тайните си

Древен Египет ще разкрие за първи път в страната ни част от своите тайни от времето на фараоните. Те ще бъдат представени с впечатляващата изложба "Тутанкамон - една недовършена любовна история", която гостува в Бургас това лято.

Експозицията ще бъде отворена от юли до септември в сградата на Държавната опера. Тя ще даде възможност на всеки посетител да се докосне до един свят, в който обществото е имало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното. Изложбата представя гробницата на "момчето цар" Тутанкамон в оригиналния вид, в който е открита в Долината на царете през 1922 година от английския археолог Хауърд Картър.

Близо 100 артефакта ще представят с максимална точност единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет. Те са част от няколко тематични къта, които разкриват атмосферата на царската гробница - "Преддверието" или "Стаята на могъществото и властта", "Златният трон" - наричан още "Шедьовърът на стаята", "Погребалната камера", "Съкровищницата" и "Позлатеният олтар". Имената им са подбрани в зависимост от разположението им в гробницата и функцията, която изпълняват в отвъдния живот.

"Тутанкамон - една недовършена любовна история" е определяна от експерти като своеобразен мост към древните времена, които не спират да провокират учени от целия свят да търсят отговорите на много загадки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони