Грози ли ни режим на тока без въглищните централи?

690-мегаватовата ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява около 10% от енергията в страната

На прага на зимния сезон по традиция започва преглед на енергийните мощности в страната и рисковете за снабдяването с ток. Само преди дни стана ясно, че в доклад на Европейската организация на електросистемните оператори - ENTSO-E, страната ни е посочена като заплашена от режим на тока. България, заедно с Кипър, Малта, Корсика и Крит са пред реален риск да изпитат сериозен недостиг на електроенергия към 2020 г. И доколкото за снабдяването на островни територии, с трудна връзка с останалата мрежа, това е нормално, за страната ни, която години наред е сред лидерите на енергийния пазар на Балканите, заключенията са обезпокоителни. Според прогнозите на ENTSO-E има риск България да не може да задоволява потреблението си за период от няколко часа и енергийната система да не може да компенсира това нито чрез вътрешно производство, нито чрез внос.

Подобна мрачна прогноза може да се прочете и в доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Операторът публикува проект на Плана за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2018-2027 г. Той включва анализ на потреблението на електрическа енергия, на производствените мощности, както и прогнози за мощностните и енергийните баланси на системата и т. н. В анализа ясно се посочва, че наличните резервни мощности няма да бъдат достатъчни да обезпечат потреблението и планирания търговски износ от страната, ако има екстремално потребление, съчетано с аварийност при производствените мощности. Казано по друг начин - България е заплашена от режим на тока, ако при студена зима откажат някои от мощностите. И това не е хипотетичен сценарий. Доказателство за това е ситуацията, пред която страната ни беше изправена само преди година. Тогава, през зимата на 2017 г. ,за продължителен период от време се задържаха много ниски температури, което доведе до рекордно повишаване на потреблението. А това от своя страна доведе до аварийност на мощностите, изчерпан първичен енергиен ресурс и невъзможност на някои централи да стартират работа. Така България бе изправена на прага на режим на тока и спря износа си на електроенергия. В ситуация като тази ясно се вижда ключовата роля на високотехнологичните централи. На практика единствената централа, построена у нас след 1989 година, е ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. През мразовитото време на януари 2017 г. най-модерната централа в България произведе близо 466 000 МВтч електроенергия, което представлява 10-11% от електроенергията в страната ни. Средното почасово натоварване на електроенергийната ни система през януари 2017 г. е било 6047 МВт. , като 626 МВт. от тях са осигурени от натоварването на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. При такива тежки климатични условия, ако България няма мощности като ТЕЦ„ЕЙ И ЕС Гълъбово”, може да бъде принудена да търси възможности за промяна на профила на натоварване в денонощен разрез на някои промишлени потребители и дори до ограничаване на част от потреблението в пиковите часове.

Благодарение на 690-мегаватовата мощност в Маришкия басейн България покрива и изискванията на ENTSO-E от резерв за първично регулиране. Техническите параметри на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” позволяват да бъде най-ефективната за целите на балансиране на мрежата от страна на (ЕСО). Основните предимства, които предлага са бърза балансираща услуга ± 6 MW/минута стъпка на натоварване на блок, по-голям капацитет на блоковете за осигуряване на вторичен контрол, 180 – 343 MW брутен диапазон на блок. Централата може да реализира натоварване от ± 15 MW на блок за 30 секунди, като поддържа постигнатото натоварване в продължение на 30 минути в първичен контрол.

За сравнение, останалите централи, участващи в първичен контрол на системата могат да поддържат диапазон от ± 10 MW. Нещо повече, без ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” страната ни ще има проблем с подвърховия режим. В Плана на ЕСО ясно е посочено, че при много ниски температури, но без наличие на вятър, т. е. без ветрова генерация, се създават големи проблеми с овладяване на баланса между потреблението и производството. Това създава проблеми с поддържане на напреженията в Североизточна България, заради концентрацията на вятърни паркове в региона. Затова ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” е от стратегическо значение за България за поддържане на нивата на напреженията и баланса на реактивните мощности в електропреносната мрежа. Благодарение на гъвкавостта си ТЕЦ-ът се явява ключова за диспечирането на енергийната система.

В ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” американската корпорация AES вложи повече от 2,6 млрд. лева, което я прави най-голямата чуждестранна инвестиция в енергетиката на България. Централата е проектирана и работи в съответствие с емисионните норми за прах, азотни оксиди и серен диоксид и има степен на сероочистване около 98%. Димните газове се изпускат в атмосферата, само след като са преминали през сероочистващата инсталация и централата не може да работи, ако спре сероочистката, което гарантира опазване на въздуха от замърсяване със серен диоксид. В ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово” са изградени различни системи и съоръжения, осигуряващи затворен оборотен цикъл на водите. Отпадъчните води се пречистват и използват отново, което намалява общото количество вода за производствени нужди. Централата работи с нулево заустване на отпадъчни води и има модерна технология за пречистване, която позволява ефективна и надеждна работа с минимално използване на химикали.

Именно поради тези технологични и екологични предимства на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, се очаква централата, както и държавната ТЕЦ „Марица Изток 2” и другата американска централа - ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3”, да получат дерогация във връзка с по-строгите изисквания на Брюксел за отделяните емисии в атмосферата. Преди дни министър Теменужка Петкова съобщи, че ТЕЦ „Марица Изток” 2 вече е получила дерогация. Очаква се до дни Изпълнителна агенция по околна среда ще се произнесе по внесените искания от останалите две дружества и така те да продължат да работят и след 2021 г. Тогава влизат в сила новите завишени екологични критерии към големите горивни инсталации. А продължаване работата на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн ще гарантира енергийна и социална сигурност на България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес