Грузинският „Театър Габриадзе" пристига в България

Създаден е от световноизвестния режисьор и сценарист Резо Габриадзе

Уникалният по рода си културен проект "Театър Габриадзе" пристига за първи път в България със спектакъла „Рамона“. Марионетният театър нa световноизвестния сценарист и режисьор Резо Габриадзе, работил по популярни филми като „Не тъгувай!“, „Мимино“ и „Кин-дза-дза!“, е едно от националните богатства на Грузия.

„Рамона“ е представление за красива и трагична любов между два парни локомотива в следвоенния Съветски съюз. Парен локомотив, наречен Ермон, е изпратен на дълго пътешествие до Сибир, за да участва във възстановяването на страната след войната, докато Рамона трябва да чака своя съпруг на малката жп гара Риони, лелеейки за тяхната мечта да живеят щастливо заедно. Тяхната раздяла продължава месец след месец и година след година, докато героите преминават през добро и зло.

Когато пътуващ цирк пристига в града, животът на Рамона се променя завинаги. Разделените любими ще се срещнат отново, но при какви обстоятелства? Как ще продължи тяхната любов? Това остава загадка за публиката по време на представлението...

Но защо локомотиви? Ето какво споделя самия Резо Габриадзе за своето вдъхновение:„Веднъж Киплинг казва, че парният локомотив, наред с морския двигател, е най-чувствителното нещо, сътворено някога от човека“. Реших да следвам тази нишка и да пиша по нея. Съзнанието ми позова отдавна забравената топла дума „локомотив“, направи я малко по-осезаема, издишваща облаци пара, миришеща на въглища дори при мокро време.“

Трупата на Резо Габриадзе пристига в България заедно със сина му Лео Габриадзе, който също е драматург и режисьор, 12 човека екип и декори, които тежат над 1 тон. Спектакълът ще се изграе в София на 23 септември в Театър Българска Армия и в Пловдив на 25 септември в Драматичен Театър Пловдив. Билети за спектаклите са от 20 лева до 40 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура