Групата на Байчото отива на съд за 90 кг хапове за наркотици

Окръжната прокуратура в Шумен предаде на съд четирима души за придобиване на прекурсори за наркопроизводство.

42-годишният Емил Асенов-Байчото, 53-годишният Елзер Кяшифов и двамата от град Нови пазар, и 45-годишният Росен Начев с 26-годишния му син Асен Росенов от Добрич ще отговарят пред съда и за контрабанда през границата на прекурсорите в особено големи размери. Петият участник Мартин М. е починал по време на разследването, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Подсъдимите закупили от Истанбул 14 000 блистера лекарствено средство на стойност 25 000 евро, което възнамерявали да изнесат в Полша. Стоката била транспортирана през границата до Нови пазар. При извършено претърсване след доставката полицията иззела медикамента "CIRRUS", който лекува синузит и астма, но е забранен в страните от ЕС, заради съдържание на псевдоефедрин. Големият удар по наркогрупата шуменската полиция направи през април 2014 г. и тогава бе оповестено, че количеството на медикамента е към 90 кг.

Назначени били физико-химична, комплексна химическа и оценителна икономическа експертиза. От заключенията на вещите лица намерените и иззетите 194 264 бели таблетки съдържали псевдоефедрин хидрохлорид с тегло 23,312 кг, от които можело да се произведе 23,079 кг. метамфетамин. Псевдоефедринът е прекурсор, поставен под контрол според Закона за контрол над наркотичните вещества и прекурсорите.

Стойността на псевдоефедрин хидрохлоридът е в размер на близо 500 000 лв., като тя надхвърля 1 398 пъти минималната работна заплата, което определя и особено големият размер на контрабандата.

Трима от подсъдимите Байчото, Росен и Асен са извършили престъпленията в изпитателния срок на предишни техни осъждания. Предстои делото срещу четиримата подсъдими да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право