Група за подкрепа помага на родители на деца със специални нужди

Група за подкрепа на родители на деца със специфични потребности заработи успешно в Дома за медико-социални грижи за деца във Варна. Тя бе сформирана в рамките на работилниците за родители "Да пораснем заедно плюс" по Програмата на УНИЦЕФ за ранно развитие на детето.

Групата се ръководи от Весела Демирова и Доротея Ризова, които имат сериозен опит в работата с деца със специални нужди. Идеята е чрез ролеви игри и дискусии да се помогне на родителите, които често се чувстват изолирани и неразбрани, да преоткрият вътрешните си сили, за които дори не са подозирали.

"Първият етап от програмата приключи преди ден. Той включваше 11 сесии с група от шестима родители. Ползата е очевидна – участниците се сближиха, подкрепят се, помагат си, доверяват се на нас и помежду си. Започнаха да обръщат внимание на самите себе си, да се смеят. Когато майките и бащите са спокойни и щастливи, те са много по-пълноценни в грижите за децата си", поясни Весела Демирова.

Такова е мнението и на включилите се в работилниците родители, които споделят, че желаят опитът им да достигне до повече хора със сходна съдба. "Очакваме с нетърпение втория етап от програмата. Вече се оформихме като общност и имаме нужда от тези срещи", сподели Валерия Маврова, участник в работилниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България