Група Outhentic с концерт „Фолклор на Кръстопът“ във Велико Търново

Музикантите представят една световна обиколка на крилете на фолклора

българската група Outhentic ще съчетае автентичен български фолклор с джаз, фънк и груув, както и с келтски, ирландски и финландски мелодии на 15 ноември в Камерната зала на Читалище „Искра 1896" във Велико Търново.

Райна Василева (вокал, перкусии) и Живко Василев (кавал, пиано) имат амбицията да съберат световната музика на едно място по повод петата годишнина от първия си съвместен запис. Голяма част от песните, които ще чуят търновци, се раждат по време на турнетата на групата около света.

VelikoTurnovoМакар и млади като формация, Outhentic са с богат опит и с международни участия. Имат изяви на етно фестивалите в Белгия и Швеция, както из цяла Европа, където правят и участват в уъркшопове за българска музика и срещат музиканти от цял свят. Именно там, младите творци се запознават с британския китарист Йън Стивънсън, с когото по-късно работят заедно върху оригинални интерпретации на български фолклор.

По време на едно от своите участия на world music фестивал, Райна и Живко преподават български фолклор на певци от Кения и Индия, на ирански гъдулар и индиец – перкусионист. Така осъзнават, че именно смесицата между различни стилове в уърлд музиката е дестинацията, към която групата ще поеме в албума, над който работят в момента. А публиката на предстоящия им концерт ще бъде първата, която ще чуе няколко композиции от него.

Събитието ще се състои с финансовата подкрепата на Община Велико Търново.

Любовта към музиката и българския фолклор е в основата на създаването на етно/джаз/уърлд формация Outhentitc , които започват своята музикална кариера в края на 2012 г.През 2015 г. записват първия си самостоятелен албум – „YesToday”. Албумът е представен в София през 2016г., а също и в Берлин и Варшава. В процеса на утвърждаване на стила си, те си сътрудничат с изключителни световноизвестни музиканти и групи като: номинирания за „Грами“ басист – Хуан Гарсия-Херерос (Juan Garcia-Herreros), Стоян Янкулов – Стунджи (Stoyan Yankoulov), Иън Стивънсън (Ian Stephenson), Сучет Малхотра (Suchet Malhotra), Кристиане Карам, Хектор Мартиньон, Роберто Кинтеро, Banda Del Padre и др.

Излизането на новия албум на групата предстои през идната година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони