Групировката "Ислямска държава" е изтласкана от сирийския град Манбидж

Групировката "Ислямска държава" е напълно изтласкана от град Манбидж в Северна Сирия, обяви говорител на Сирийските демократични сили, цитиран от Ройтерс. Подкрепяните от САЩ сили са поели контрола над града, който е близо до границата с Турция. В момента те прочистват Манбидж като са освободили около 2500 цивилни, които джихадистите взеха за заложници при отстъплението си.

Бунтовническите демократични сили заявиха, че заради пленниците, са се споразумели с ислямистите и са им позволили да напуснат града безпрепятствено. Американски представители подчертаха, че този успех ще открие пътя за настъпление към главния град на "Ислямска държава" в Сирия - Ракка, където се очаква тежка битка.

Агенциите отбелязват, че напоследък е практика на джихадистите да използват мирни жители като жив щит. Съобщава се и за методи на крайна жестокост. В Ирак "Ислямска държава" е убила петима мъже, помагали на хора да бягат от контролираните от нея територии, предаде Франс прес. В интернет са публикувани снимки на екзекуцията.

Междувременно американски източници потвърдиха, че е убит лидерът на "Ислямска държава" в Афганистан и Пакистан Хафиз Саед Хан. Това е станало при нападение с дрон в източната афганистанска провинция Нангархар. Хан е бивш член на пакистанското крило на талибаните, заклел се във вярност към "Ислямска държава".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток