Гръцката полиция е употребила сълзотворен газ срещу протестиращи срещу визитата на Ангела Меркел

Снимка: Архив

Гръцката полиция употреби сълзотворен газ срещу малка група леви активисти, протестиращи срещу визитата на канцлера на ФРГ Ангела Меркел в страната, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.

Пренебрегвайки забраната за демонстрации в центъра на Атина по време на двудневното посещение на Меркел в страната, няколко десетки протестиращи се отделиха от шествие с участието на около 400 души, и успяха да пробият полицейския кордон.

Не се съобщава за арести или пострадали.

Около 2000 полицейски служители, хеликоптер и безпилотни летателни апарати са задействани за посещението на Меркел, което приключва в петък следобед. Улиците и метростанциите са затворени от съображения за сигурност.

Меркел е обвинявана от мнозина в Гърция за строгите икономии, които страната преживя през по-голямата част от миналото десетилетие, което доведе до рязка и продължителна рецесия и последващ спад на жизнения стандарт.

Германия беше най-големият донор за трите международни спасителни пакета, които Гърция получи в периода 2010-2018 г. за справяне с финансова криза, която едва не я извади от еврозоната. Като част от тези спасителни планове, гръцките правителства трябваше да увеличат данъците, да намалят пенсиите и заплатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа