Гръцки фермери блокират границата с България заради Преспанското споразумение

Гръцки фермери от Серес се канят да блокират днес движението в района на граничния пункт „Кулата-Промахон. Протестният повод е намерението на управляващите в Гърция да ратифицират споразумението за преименуване на Република Македония, което ще бъде гласувано днес. Очаква се протестното шествие да тръгне в 14 ч. от Сидерокастро в посока към граничния пункт. Заради блокадата на пътя има голяма вероятност от струпване на чакащи автомобили в района на ГКПП "Кулата". Не е ясно колко време ще продължи блокадата. Три протеста ще има и в Солун от 18.00 ч.

Заради очакваните протести и днес в гръцката столица над 1500 полицаи ще охраняват гръцкия парламент.

Според парламентарната процедура тази вечер споразумението да бъде гласувано в гръцкия парламент като спорът от десетилетия между Атина и Скопие ще се реши с вота на независими депутати. Според информация Ципрас има подсигурени 152 депутатски вота ЗА. Опозицията Нова Демокрация се отказаха да поискат вот на недоверие от правителството. Много са въпросителните пред гръцките депутати, които по време на вчерашните дебати се оказа, че не са запознати с текста на споразумението.

След приключване на процеса на ратификация на споразумението в Гърция, въпросът за членството на Македония в НАТО ще се придвижи по-бързо може би през февруари или март тази година, отколкото въпросът за членството на страната в ЕС.

Законопроектът на Министерството на външните работи на Гърция е озаглавен "Ратифициране на окончателното споразумение за разрешаване на различията, посочени в решенията на Съвета за сигурност на ООН 817 (1993) и 845 (1993), прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяване на стратегическо партньорство между страните” и се състои от 3 члена.

Първият член е подписаното споразумение от Преспа, вторият се отнася до повишаване ранга на Службата за връзка в Скопие в посолство и на Службата за консулски, икономически и търговски дела в Битоля в ранг на Генерално консулство. Третият член постановява, че законът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"