Гръцкият залез продава и без търговски регистър

Как съседите инкасират от всеки проблем, който ги връхлита

В Гърция нито публичен търговски регистър имат, нито кадастрален план, нито пък планове за евакуации при бедствия. Сега ги подготвят. Това не им пречи държавата да функционира, да посрещат примерно над 30 милиона туристи годишно и в държавната хазна да постъпват 9-10 милиарда евро от туристическия бизнес само. Да, Гърция може да си позволи да живее от туризъм, кораби и маслини. България - трудно. Да, търговският регистър, кадастралните планове и плановете за управление при кризи са белези на работеща държава и вероятно Гърция не може да се похвали с административен възход, за разлика от България, която в административно отношение е доста по-напред. Това не пречи обаче на гърците да продават един залез на островите Санторини, Миконос, Крит и да инкасират от слънце, вкусна храна и добро настроение, пълнейки паралелно и хазната на частния сектор.

Това означава ли, че държавата е неработеща, тъй като административно се изкачва бавно и няма публичен търговски регистър? Не, разбира се. Вероятно отношението към даден проблем опира до прагматизъм и гледна точка на обществото. В никакъв случай не коря българина за това, че търси отговори на въпроси като например: Защо има срив в търговския регистър и доколко могат да са сигурни, че всичко е наред с фирмената им история - добра или лоша. И така би трябвало да бъде. Да се иска отговорност. Все си мисля обаче, че други са подтемите, които изискват внимание и поради липсата на избор, може да се изчака до изнасяне на официална информация и причините за проблема.

Гърците например в подобен казус, вместо да обсъждат липса на публичен търговски регистър, не биха си губили времето да “линчуват и съдят” в социалните мрежи и медиите. Ще махнат с ръка и ще използват всяка секунда, за да инкасират от проблема, какъвто и да е той. За пример, и в момента изискват от международната общност да оправдае финансовите им грешки, заради славата и приноса на техните предци в световната култура, вместо да се кахърят, че “фалират”. Дори си позволяват да бъдат дръзки пред европейските кредитори и да отговарят: “Как смеете да ни говорите така? Когато ние строяхме Партенона, вие сте висели по дърветата и сте яли жълъди.” Накратко - търгуват и вадят дивиденти от всяко свое постижение или грешка.

Хич няма да е пресилено ако кажа, че милионите туристи, които посещават гръцките археологически обекти, познават по-добре древна Гърция, отколкото голяма част от гърците на нашето съвремие, но този факт не пречи на гръцкото вулканично самочувствие да нараства. Например през 2017 година бившият президент на Америка Барак Обама пристигна на официално посещение в Гърция. Направи обиколка на прекрасните паметници, Партенона, Пропилеите, Ерехтиона. Впечатляващите телевизионни кадри как Барак Обама се разхожда по тези известни и уникални паметници, обиколиха света. Разбира се, гръцките телевизионни канали показаха многократно този видеоклип, а всички гърци гордо застанаха пред телевизорите си, за да видят как страната им обикаля по всички телевизори на планетата.

Знаете ли обаче колко атиняни чух със собствените си уши да казват: “Уау, вижте колко е хубав Акропола. Трябва някой път да се кача да го разгледам. От 30 години живея в Атина, почти всеки ден минавам в подножието му, но нито един път не съм се изкачил да го видя”. От коментарите, които заляха социалните мрежи, стана ясно, че голяма част от самите гърци не са посетили и един път Акропола, а друга част – когато са били ученици. Това обаче не им попречи да бъдат прагматици и да осребряват времето си, защото един от критериите за работеща държава е нейното финансово благополучие.

Сигурно ще си зададете въпроса защо описвам всичко това и каква връзка има туризмът на Гърция с търговския регистър на България? Ами директна няма. Индиректна обаче има и тя опира до гледната точка на хората. За това как един “проблем” може да бъде използван като дивидент и обратно. Може би това е един от моментите, в които осъзнавам и смисъла на думите “Да си грък не е националност, а професия” и за пореден път разбирам, че трудно ще ги стигнем…

Българинът се чувства паралелно и герой, и победен. И прославен, и забравен. И всесилен, и изтормозен. И богат, и просяк. Това вътрешно раздвоение, което го терзае, води до мистериозни поведения, които са напълно неразбираеми за човек, който не е живял дълги години в рамките на българските граници. Затова пък е много добър критик в социалните мрежи. Същото важи и за съседите ни, които се питат, защо българите реагират така. И отново опираме до разковничето наречено “европейско поведение с манталитет за равноправие”. За това не сме виновни ние. Чисто и просто някои политически предпочитания и капризи на други в миналото са определили гледната точка на Изтока и Запада.

 

Слабостта на демократите

Да се върнем на проблема с търговския регистър. Всички си даваме сметка, че е проблем, касаещ “обществената сигурност”, щом всеки хакер може да бръкне в базата данни, която съхранява информация за българския бизнес и потенциално - да прави там, каквото си иска, както и други ключови неща. Дори и причината да е технически срив, причинен от лоша поддръжка на сайта за базата данни, сигурно е, че последици ще има. Това доказва, че има органи, харесва ни или не, които работят върху този пробив в икономическата и финансова сигурност на държавата. Затова едва ли удрянето на проблема като октопод в стената, би помогнало за неговото “обществено” разрешаване… Все пак да не забравяме, че “демокрацията умира не поради слабости на законите, а поради слабост на демократите”..

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари