Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос изпрати ясно послание към Турция и Македония, по време на срещата с ирландския си колега Майкъл Хигинс в президентския дворец в Атина. Той заяви, че времената на нахлуване на гръцка и всяка друга европейска територия са отминали безвъзвратно, визирайки агресивните действия на Анкара в Егейско море и около Кипър , пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.

Гръцкият президент подчерта също и нуждата от прекратяване на европейската политика на остеритет, която е „увеличила социалното неравенство в Европейския съюз и е предизвикала издигането на популизма“.

Що се касае до Турция, Павлопулос е посочил, че тя трябва да спазва европейската харта за човешките права и международните закони, като е подчертал, че Договорът от Лозана, който гарантира границите, териториалния интегритет и суверенитета на Гърция и ЕС, не може да бъде поправен или ревизиран и е абсолютно конкретен, без да има и най-малко наличие на „сиви райони“. Той определи твърденията за съществуване на „сиви зони“ като откровена фабрикация и призова Турция да осъзнае и да се съобрази с това, че времената на превземане на територия и заплашване с инвазия на Гърция и европейски територии са отминали безвъзвратно.

По повод спора за името на Македония, Павлопулос заяви, че трябва да бъдат внесени промени в Конституцията на бившата югорепублика и че избраното име не трябва да съдържа скрити иредентистки претенции и по отношение на границите, и по отношение на идентичността и езика. „Когато нашите съседи се съгласят да се приспособят към международните закони, към европейската харта и към историята, тогава ние ще бъдем насреща“, заяви гръцкият президент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа