Гръцки опозиционен лидер за спора за името на Македония: Двайсет години живеем с този нерешен въпрос, ще можем още 2-3 години

Снимка: Уикипедия

Лидерът на гръцката опозиционна партия Нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че ако той носи политическа отговорност за дългогодишния спор за името на Македония, този спор ще продължи, докато не се намери решение, служещо на гръцките национални интереси, предаде агенция МИА.

"Двайсет години живеем с този проблем, с този нерешен въпрос, ще можем да живеем така още 2-3 години", каза Мицотакис в интервю за телевизия Скай, отговаряйки на въпрос какво би предприел в преговорите за името, ако той е премиер.

Лидерът на консерваторите изтъкна, че Нова демокрация никога не е казвала, че не желае решаване на спора, но смята, че решението трябва да бъде според гръцките условия. Националната рамка в преговорите за името според него трябва да включва не само самото име, а и някои задължителни условия като внасянето на поправки в конституцията на съседната държава и изключването на иредентизма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа