Гръцки танцьори обраха аплодисментите на фестивала „На хорото под тепето“

Танцов състав с 50 танцьори от Лариса, Гърция обра аплодисментите на публиката в 7-то издание на Националния фестивал „На хорото под тепето“ в Пловдив. ИПОКРАТИС изпълни автентични гръцки танци, а на сцената до изпълнителите застанаха от 5 до 75 годишни зрители, дошли на празника на танца в палата 2 на Международния пловдивски панаир.

Сегашното издание на фестивала за първи път премина в два етапа. В първия етап по традиция се надиграваха любителите на българските народни хора, а във втория те се състезаваха за наградния фонд от над 2000 лева.

„С всяка следваща година във фестивала участват все повече състави и ансамбли. Пожелавам за десетгодишния юбилей да напълните с публика новата спортна зала „Колодрум“, заяви при откриването заместник-кметът „Спорт, младежки дейности и социална политика“ Георги Титюков.

"На хорото под Тепето" обедини 17 клуба за народни хорà и 21 самодейни танцови състава от над 20 населени места в страната (Пловдив, София, Габрово, Свиленград, Трявна, Благоевград, Ловеч, Горна Оряховица).

Финалът на фолклорната палитра поставиха професионалните танцьори от Фолклорен ансамбъл "Тракия" – Пловдив.

Още от първото си издание през 2010 година националният фестивал "На хорото под Тепето" се утвърди като място, където групи от всички краища на страната идват в Пловдив освен да се забавляват и танцуват, да създават нови творчески партньорства. Организатор на фолклорния фестивал е школата за народни песни и танци „Луди млади“ с подкрепата на Община Пловдив и дирекция „Спорт и младежки дейности“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони