Гръцки фермери затвориха границата с Македония при "Богородица"

Протестиращи гръцки земеделци отново са блокирали граничния пункт "Богородица", предават македонските медии. Фермерите заплашили, че ще блокират и пътища към Солун, съобщава БТВ.

Според телевизия "Сител" пунктът е напълно затворен повече от 24 часа и границата може да се премине само пеш, а македонските гранични власти са били своевременно предупредени.

"Сител" съобщава, че на останалите два гранични пункта на гръцко-македонската граница "Дойран" и "Меджитлия" няма блокади.

Електронното издание "Кайгана" твърди, че трафикът и в двете посоки на граничния пункт "Богородица" е прекъснат от 16,30 ч. вчера.

"Локално" пише, че според информация на протестиращите, граничният пункт ще остане затворен до 18,00 ч. (19,00 ч. българско време) тази вечер.

"Фактор" съобщава, че блокадите на най-натоварения ГКПП с Гърция, на магистралата Белград - Атина, продължават трети пореден ден.

"Слободен печат" пише, че тонове портокали, цитруси, храни и горива за Македония, Сърбия и Западна Европа са останали блокирани на "Богородица".

Гръцките фермери обявиха, че не отстъпват от исканията си и ще опитат да блокират днес всички пътища към Солун.

Вчера те блокираха за около час движението на граничния пункт "Промахон" срещу Кулата. Полицията в Гърция определи действията им като "грубо нарушение на обществения ред".

Властите в Гърция уверяват, че се прави всичко необходимо за предотвратяването на нова блокада. Засега фермерите не съобщават дали отново ще протестират на границата с България.

Представители на фермерите продължават преговорите с правителството за оттегляне на закона, с който се въвеждат по-високи данъци.

Главният секретар на МВР Георги Костов увери, че вътрешните министри на двете страни са в постоянен контакт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа