Гуардиола седна в трона на Моуриньо

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola reacts during the UEFA Champions League round of 16 football match between Monaco and Manchester City at the Stade Louis II in Monaco on March 15, 2017. / AFP PHOTO / Valery HACHE

Жозе Моуриньо и Пеп Гуардиола. Двамата най-добри треньори от новото поколение. И, разбира се, най-успешни. Кръстосваха шпаги на испанска земя, сега го правят на английска. Вече втори сезон. В първия Пеп завърши пред Жозе в шампионата, но Специалния пък вдигна 3 купи. Ситуацията обаче започна да се променя.

Миналата неделя беше кръстопътен ден за сезона във Висшата лига. Двата големи фаворита от Манчестър показаха и кой на къде е тръгнал, макар да са минали само 11 кръга от началото.

Но нека първо се върнем назад в историята. През май 2015-а Моу спечели за трети път Висшата лига при втория си престой в „Челси“. В същото време Гуардиола комфортно си бе осигурил първото място в Бундеслигата с „Байерн“ и беше горд притежател на две сребърни салатиери (б.а.- по-късно вдигна и трета).

„Аз не съм най-умният за да избирам страните и клубовете – изстреля Моуриньо стрела към Мюнхен. – Бих могъл да отида другаде и много по-лесно да стана шампион. Има първенства, в които и едно дете може да спечели титлата.”

Моу е човек, който много обича да говори за своите успехи. И обича да уязвява Гуардиола, който избрал лекото в „Байерн“. Докато двамата не участваха в едно първенство, изглеждаше лесно за Специалния. Според него да спечелиш Висшата лига е най-трудното, а Бундеслигата – детска игра. Съответно Жозе винаги е натяквал, че е постигнал много повече от Пеп.

Този сезон обаче ситуацията се промени. Испанецът вече е „на терена” на португалеца. Минали са само 11 кръга от старта на сезона, а неговият тим вече води с 8 точки пред втория - „Юнайтед“. Така се връщаме на неделния ден, който показа колко голямо е разстоянието между двамата.

През миналия сезон „Манчестър Сити“ страдаше от слаби резултати. Не защото не успяваше да доминира в мачовете, а защото не вкарваше положенията си. Така Гуардиола започна да работи точно върху това. Накара „Сити“ да играе ултраагресивно. Научи тима, че абсолютната атака е най-доброто оръжие в тази война. Неделният мач с „Арсенал“ показа точно тези прийоми – светкавични атаки на младите Рахийм Стърлинг и Лерой Сане, подкрепяни от Давид Силва и Кевин де Бройне. Резултатът? Безпроблемна победа с 3:1 срещу отбор от висок ранг като „Арсенал“. Ако през първото полувреме Серхио Агуеро бе завършил с гол една контраатака, резултатът можеше и да е по-голям.

Минути след края на мача Моуриньо изведе „Манчестър Юнайтед“ на „Стамфорд Бридж”. За такива двубои е измислен изразът „да победя на всяка цена”. Във втори си сезон в „Юнайтед“ португалският треньор успя да го перефразира в „да не загубя на всяка цена”.

Моу излезе с 8 дефанзивни футболисти срещу „Челси“. Така за Ромелу Лукаку не остана и грам надежда. И докато е критикуван, че формата му паднала, то всеки трябва да има предвид – навсякъде централният нападател зависи от отбора си. Лукаку имаше само един удар по посока на вратата и нито веднъж не пипна топката в наказателното поле на „Челси“. Даде само 16 паса.

На стадиона на „Сити“ само вратарят Еденсон направи 25 подавания като 2 от тях стигнаха до съотборник в противниковото поле. Така стражът беше по-използван в играта на „гражданите”, отколкото Лукаку в тази на „дяволите”. Доста добър индикатор за състоянието на двата тима от Манчестър.

Отборите на Моуриньо са вкарали само един гол при последните 10 гостувания на съперници от Топ 6. А последната победа на Специалния в такива двубои извън дома датира от преди 3 години срещу „Ливърпул“.

Гуардиола накара „Сити“ да не се страхува от никого. Моу пък е уплашен от всеки свой пряк съперник, особено когато е на неговия стадион. Пеп иска „Сити“ да победи всеки от преките конкуренти, а Моуриньо – да не загуби. Това е и основната причина точковата разлика между двата клуба да е огромна само след 11 кръга.

Мнозина твърдят, че на Гуардиола му е било лесно в „Барселона“ с Лео Меси, Шави и Иниеста. После и в „Байерн“ с Роберт Левандовски и Ариен Робен. Това подсказваше и стрелата на Моуриньо от 2015-а. Така да бъде. Когато пое „Сити“, Гуардиола нямаше нито един играч от най-висока световна класа. Дори и сега някои ще кажат, че е така. Треньорът предпочита сам да ги издигне до този пиедестал. Четири от петте английски отбора в Шампионската лига водят в групите си, но само „Сити“ доминира мощно и в Европа. Защото „гражданите” не изпитват страх от никого.

Миналия сезон не беше така. „Сити“ спечели само 2 от десетте мача в Топ 6 – като гост на „Юнайтед“ и у дома срещу „Арсенал“. През този вече бяха сразени „Ливърпул“ (5:0), „Челси“ (1:0) и „Арсенал“ (3:1). А „Юнайтед“ на Моуриньо стигна до реми на „Анфийлд” (0:0), до загуба на „Стамфорд Бридж” (0:1) и домакински успех над „Тотнъм“ (1:0). За еднакъв брой дербита единият тим е вкарал 9 гола, другият – един.

За Гуардиола това е най-добрият старт в кариерата му – 31 точки от 33 възможни с голова разлика плюс 31. Не успя да го направи нито с „Барса“ и Меси, нито с „Байерн“ и Левандовски. Стартът на „Сити“ е най-добър в историята на Висшата лига. По-добър дори от този на Недосегаемите от „Арсенал“. По-добър от този на всеки от отборите на сър Алекс Фъргюсън. „Сити“ вече постави английски рекорд с 52 гола в 17 официални мача във всички турнири.

Явно Гуардиола се превръща в господаря на английския футбол. Там, където преди царуваше Моуриньо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят