Губернаторът на Видин Момчил Станков - Новият стар областен

Административният директор на филиала на русенския университет във Видин Момчил Станков изненадващо се връща в стола на губернатора - място, което освободи преди малко повече от две години и половина. Мнозина сега се чудят защо изобщо трябваше навремето да махат областния от поста, на който го връщат отново сега.

Правителството не изложи официални мотиви за втория дубъл с бившия кадър на реформаторите. Всъщност, имаше някакво обяснение, но то дойде с половин уста от областния координатор на ГЕРБ в региона, депутата Владимир Тошев. А именно, че става дума за мудни действия от страна на досегашната областна Албена Георгиева - при това в момент, в който било наложително да се действа спешно по отчуждителните процедури в изграждането на един от най-важните инфраструктурни обекти - магистралата Видин-Ботевград.

Преди дни Георгиева реагира остро на тези обвинения, като заяви, че подготовката на отчуждителните процедури се провежда от АПИ и че документите се издавали от общинските администрации в кратки срокове без забавяне, каквито са твърденията. Въпреки това, тя беше освободена. Новият стар областен седна на познатия му стол и обеща да се допитва до предшественичката си, ако се наложи.

Впечатленията от недовършения мандат на Момчил Станков са, общо взето, с положителен знак сред местните политици. Отбелязва се например неговата инициатива да се организират изнесени приемни в много общини извън областния център. С тях се предоставя възможност на местното население от по-малките населени места да се срещнат с областния и неговите експерти и да получат на място разяснение по поставени от тях проблеми.

Кариерата на Станков в регионалната политика тръгва сравнително рано. Той е роден през 1976 г. в крайдунавския град. Завършва право в Нов български университет, има втора специалност “Международни отношения”. Преди да се впусне в политиката, работи като адвокат в града, продължавайки семейната традиция, тъй като майка му също е адвокат. Женен е, с две деца.

Новият стар областен бе председател на Демократи за силна България (ДСБ) във Видин до неотдавна, но после се включи в проекта на Петър Москов “Консервативно обединение на десницата (КОД). По време на втория кабинет на Бойко Борисов Станков беше областен управител - от ноември 2014 до февруари 2017 г.. От 2008 г. насетне е общински съветник във Видин.

При първия си престой в областната управа на улица “Дунавска” Момчил Станков се включи в битката за кметското място във Видин на местния вот през 2015 г. Зад кандидатурата му тогава застана коалиция десни партии, обединени под името “Надежда за Видин” и включваща Реформаторския блок, Коалиция “Народен съюз”, Български демократичен център. Но изборите тогава бяха спечелени от номинирания от ГЕРБ Огнян Ценков.

През годините Момчил Станков е заявявал, че негов приоритети са ефективната администрация и ефикасните разходи. Друга част от неговата стратегия за развитие на града и района е да се върнат в града младите и висококвалифицирани хора. Глътка въздух на младите беше дадена с откриването (по времето на Станков) на филиала на Русенския технологичен университет.

На местния вот през 2019 г. той се яви с листата на местната коалиция СДС (НДСВ, Нова алтернатива, БЗНС, ЗНС, БДСР), от която сега е общински съветник. Навремето Станков реагира доста остро при прекратяването на правомощията му.

Когато беше освободен от губернаторския пост в навечерието на изборната кампания през февруари 2017 г. заедно с по-голямата част от другите областни управители, Станков определи като “лъжливи” мотивите за смяната. Той изрази съмнение към заявлението на служебния премиер Герджиков за “прозрачността в управлението”. И изтъкна заслугите на областната администрация по негово време.

“Неща, които ние направихме за две години и половина, за огромно съжаление не бяха направени за 25 години”, заявяваше Станков. Той се беше заел също да открива във Видин завод на френска фирма за производство на платки за автомобили и велосипеди с 450 работни места.

Част от идеите на бившия губернатор Станков за развитие на областта се реализираха, повечето не. Сега е време действащият губернатор Станков да довърши започнатото. След изграждането на скоростния път то може да се обърне към атрактивната идея “видинският регион да се превърне в своеобразен Лас Вегас на Балканите.”

 

Магистралата, която предизвика рокадата

Строителството на пътния участък между Видин и Ружинци стартира през месец октомври м. г., а министърът на регионалното развитие направи инспекция на място. Това стана, след като правителството отпусна 796 милиона лева за този участък, който е на територията на Видинска област. Ако магистралата беше в по-напреднала фаза на строеж, едва ли щеше да има рокада на губернаторския стол.

 

За него

Не поема неизпълними задачи

Познавам много добре Момчил Станков. Това, което мога да кажа за него е, че е високо образован човек. Той е човек, който не обича много-много да говори. Поема само ангажиментите, които действително може да изпълни. Мисля, че имаше успешен мандат като областен управител и смятам, че ще бъде полезен за Видин.

Проф. Вили Лилков, бивш депутат

 

При него се реализираха инфраструктурни проекти

Според мен Станков беше много добър областен управител, добре се справяше. Фактът, че правителството реши отново да бъде назначен, е достатъчно показателен. Тогава го смениха, защото смятаха, че ще се кандидатира за народен представител, но той нямаше да се кандидатира. Служебният премиер Герджиков беше подведен. Иначе и следващото правителство на г-н Борисов нямаше да го смени. Мисля, че служителите от областта бяха доволни от начина, по-който се работеше тогава. По негово време се изпълниха инфраструктурни проекти, ремонтираха се пътища, откри се филиала на университета...

Генади Велков, председател на Общинския съвет във Видин

 

Предавам поста в сигурни ръце

Радвам се, че работихме заедно в осъществяването на важните за нашата област проекти. През тези години се случиха важни събития в нашия регион. Бих искала да поздравя господин Антон Станков и да кажа, че се радвам, че именно той поема поста Областен управител. Той е човек с доказан авторитет, има опит в администрацията. Така че му пожелавам успех, на него и на целия екип на Областна администрация...

Албена Георгиева, досегашен областен на Видин (при церемонията по предаването на поста)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети