Губернаторът на Калифорния обяви мораториум върху изпълнението на смъртните присъди

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви мораториум върху изпълнението на смъртните присъди в щата, където 737 затворници чакат в "коридора на смъртта", предадоха световните агенции.

Смъртната присъда е несъвместима с нашите основополагащи ценности, подчерта пред журналисти губернаторът на Калифорния, който ръководи щата от януари:

„Според доклад на Националната академия на науките на Съединените щати, един на всеки 25 души, осъдени на смърт, е невинен. Има и справедливо осъдени, които няма да бъдат освободени по силата на този акт. И ще понесат своето наказание. Ние не убиваме тези, които убиват - мораториумът затвърждава този принцип“, добави Гавин Нюсъм - дългогодишен противник на смъртното наказание и демократ.

Решението му обаче, не беше посрещнато добре от президента- републиканец Доналд Тръмп. В Туитър, американският държавен глава изтъкна, че губернаторът "ще спре всички екзекуции на 737 безмилостни убийци". "Приятелите и семействата на жертвите, които продължават да са забравени, не са очаровани от това, както и аз", написа още Тръмп.

В затворите в Калифорния се намират една четвърт от всички осъдени на смърт в Съединените щати, но последната екзекуция в щата е била изпълнена през 2006 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка